Erişilebilirlik

'Bravo Türklere' - 2002-07-25


Andreas Politakis, Yunan bir mühendis. Gazeteci-yazar Abdi İpekçi'nin suikastle öldürülmesinden iki yıl sonra Abdi İpekçi adına, Türk-Yunan barışı ve dostluğu yönünde çalışan değişik mesleklerden kişilere her iki yılda bir özel ödüller verilmesi fikrini ortaya atan ve ugyulanmasında en büyük rolü oynayan kişi...

2002 Dünya Futbol Kupası finallerinde Türk Milli Takımının üçüncülüğü elde etmesi Andreas Politakis'i bir Yunan gazetesinde Türkiye'yi öven bir yazı yazmaya yöneltti. Avgi gazetesinde çıkan, 'Bravo Türklere' başlıklı yazısında Politakis, Kupa sırasında Türk takımının elde ettiği başarıların Yunanlı futbolseverler tarafından alkışlandığını belirtiyor ve Türk takımı oyuncularının, başarılı oyunlarının yanısıra kupa sırasında sergiledikleri mütevazi tutum nedeniyle de takdir topladığını söylüyor.

Andreas Politakis, yazısında futboldan yola çıkıyor ancak genel olarak Türk halkının çeşitli alanlardaki başarılarından da sözediyor. Politakis şöyle diyor: "Katı tutumlarımızı bir yana bırakıp halklarımızın ortak geleceği yönünde ilerlemesine imkan verelim. Türkiye'siz Avrupa da Kıbrıs'sız Avrupa da eksik Avrupa demektir. Suni gerginliklere 'yeter' diyelim ve Venizelos'un ve Kemal Atatürk'ün sözlerini hatırlayalım. Venizelos, 'Türk halkının dostluğunun bizim için ne kadar değerli olduğunu, bu dostluğu Türklerin de takdir ettiğini biliyorum' demişti. Kemal Atatürk de Türklerin ve Yunanlıların hayati çıkarlarının birbiriyle uyum içinde olduğunu söylemişti."

Andreas Politakis, Avgi gazetesinde çıkan yazısında Türklerin "iyi yürekli bir millet" olduğunu da belirtiyor.

Andreas Politakis'in girişimiyle Kasım 2001'de Atina'da düzenlenen 20'nci Abdi İpekçi Türk-Yunan Barış ve Dostluk Ödülleri töreninde, iki ülkeden, sanatçı, politikacı ve diplomatların yanısıra, Amerika'nın Sesi Radyosu Türkçe ve Yunanca Bölümleri de iki ülke arasında karşılıklı anlayış ve dostluğu geliştirme çabaları nedeniyle ödüle layık görülmüştü. Son yıllarda bu ödülü alanlar arasında eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreou da bulunuyordu.

XS
SM
MD
LG