Erişilebilirlik

Bush'tan Şirketlere Uyarı - 2002-07-22


Başkan Bush Amerikan Kongresi’nin Ağustos ayında tatile girmesinden önce, şirketlerde yolsuzlukla mücadele etmeyi amaçlayan yasa tasarılarını kabul etmesini istedi. Başkan, bu çağrıyı iş dünyasındaki bir dizi skandalın, halkın güvenini sarsması üzerine yaptı.

Başkan Bush, haftalık radyo konuşmasında, hem Demokratların çoğunlukta olduğu Senato'nun, hem de Cumhuriyetçilerin kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin önünde güçlü tasarıların bulunduğunu hatırlattı. Bush, bunların ay sonundan önce görüşülüp kabul edilmesini istedi.

Başkan şöyle konuştu: "Amerikan iş çevrelerinin önüne yüksek ahlaki standartlar koyup, ekonomik alanda güvenilirliği kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Şirket yöneticilerinin ahlaki değerleri çiğneyen davranışları, hırsızlık ve sahtekarlık demektir."

Başkan, Amerikan şirketlerinden tam bir dürüstlük beklediğini söyledi. Şirketlerin mali hesaplarını tahrif ederek kamuoyuna bildirmeleri sonucu ortaya çıkan bir dizi skandal, Amerikan borsalarının düşmesine yol açtı. Borsa endeksleri şu anda dört yıl önceki düzeye indi. Bu düşüş Avrupa ve dünya borsalarını da olumsuz yönde etkiliyor.

Başkan, Amerikan ekonomisinin hayati bir dönemden geçtiğini belirtti. Bush’a göre, ekonomik temeller kuvvetli, faizler ve enflasyon düşük ancak Amerikan iş dünyasına duyulan güven tehdit altında. Bush konuşmasında 1990’larda yaşanan ekonomik patlamayla birlikte başlayan dürüst olmayan mali uygulamaların şimdi ortaya çıktığını ve bunun sonucu olarak borsada yatırım yapanların kayba uğradığını, emeklilerin ya da emekli olmaya hazırlananların mali güvencelerini kaybettiklerini söyledi. "Amerikan halkının güvenine ihanet edildi" diyen Bush, iş dünyasında doğruluğu ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi garanti etmek için yönetimin elindeki bütün imkanları kullanacağını bildirdi.

Bir dizi şirketin mali hesaplarında usülsüzlük yapdığının ortaya çıkması ve bunlardan bazılarının iflası, Amerikan borsalarının son aylarada sürekli düşmesine yol açtı. Hakkında soruşturma açılan şirketler arasında, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in bu göreve seçilmeden önce yönetiminde bulunduğu bir petrol şirketi de var. Başkan Bush Cheney’in soruşturmadan aklanarak çıkacağına kuşkusu olmadığını söyledi. Cumhuriyetçiler iş dünyasındaki yolsuzluklar konusunu, Kasım ayındaki seçimlereden önce sonuca bağlamayı istiyor. Demokratlar ise, Cumhuriyetçileri, iş dünyasının partisi olarak gösterip bu skandallardan puan toplamaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG