Erişilebilirlik

ABD Borsaları Tepetaklak - 2002-07-20


Amerikan borsaları Cuma gününü rekor düşüşle kapattı. Borsalar, hafta içinde 11 Eylül terör saldırısını izleyen günlerdeki değerinin de altına indi. Düşüş büyük bir şirketin daha hesaplarıyla ilgili soruşturma açıldığı haberinin duyulmasından hemen sonra başladı. ABD’nin ve dünyanın en büyük Johnson&Johnson şirketi, muhasebe kayıtlarında usülsüzlük yaptığı iddiasıyla soruşturma kapsamına alınmış bulunuyor. Çarşamba günü de Washington Post gazetesi ülkenin en büyük internet şirketi AOL'in hesaplarında usulsüzlük yapıldığı iddiasını ortaya attı. Son aylarda Amerika’nın en büyük şirketlerinden Enron tüm dünyada yankılar uyandırarak iflasını ilan etmişti.

Goldman Sachs Borsa Yatırım şirketi’nin uzmanlarından William Dudley borsada hisse senedi değerlerinin düşmesi ve en büyük şirketler hakkındaki skandalların yatırımcıların güvenini büyük çapta sarstığını söylüyor.

Teknoloji stokları da değer kaybediyor. Teknoloji, genel olarak ABD ekonomisindeki canlığı ve yenilenmeyi simgeliyor ve bu şirketlerin hisse senetleri getirisi en yüksek olanlar olarak tanınıyor. Teknoloji senetlerinin ortalaması olan NASDAQ endeksi Cuma günü %3 civarında değer kaybetti.

Yatırımcıların güvenini yeniden kazanabilmek amacıyla Başkan Bush geçen hafta New York’ta borsaların yer aldığı Wall Street’i ziyaret etti ve şirketlerdeki usulsüzlüklerin üzerine gitmek için sert önlemler alınacağını söyledi. Buna rağmen Başkan, son 15 gündür sürekli değer kaybeden borsalar üzerinde etiili olamadı ve düşüş daha da artarak devam etti.

XS
SM
MD
LG