Erişilebilirlik

ABD'de Türk Öğrenciler - 2002-07-16


American Field Service adlı öğrenci değişim programı, yabancı öğrencilere Amerikan kültürünü yakından tanıma olanağı verirken, Amerikalı öğrenciler de aynı şekilde yabancı ülkelerde 11 ay geçirerek o ülkeleri tanıma imkanı buluyorlar. Amerika'nın Sesi Chicago Muhabiri Micheal Leland geçenlerde Chicago'nun O'Hare Uluslararası Havaalanı'nda, Amerika'dan Türkiye'ye dönmeye hazırlanan bir grup Türk öğrenci ve Türkiye'den Amerika'ya dönen bir Amerikalı öğrenciyle konuştu ve aşağıdaki haberi hazırladı:

Türk öğrenciler, 11 Eylül 2001'de, Amerika'ya yeni gelmişlerdi. Bunlardan Uğur Eskiocak, terörist saldırılardan sonra yaşadığı bazı tatsız deneyimleri anlatıyor. 19 yaşındaki Eskiocak, 11 Eylül saldırılarından bu yana, ne zaman havaalanına gitse, güvenlik görevlileri tarafından bir kenara çekilip sorgulanmış. Bu deneyimi şöyle anlatıyor: "Herkes uçağa binerken beni bir kenara çekip kontrol ettiler, çünkü görünüşüm Ortadoğulu’ya benziyor."

Eskiocak, Chicago’da kendilerini havaalanına götürecek otobüsü beklerken, yaşadıkları deneyimi aralarında konuşan birkaç Türk gencinden biri. Dünyanın çeşitli ülkelerinden birkaç yüz genç de aynı şekilde geçen bir yılın ardından ülkelerine geri dönüyor. Öğrenciler geçtiğimiz Ağustos ayında 11 aylık bir süre için American Field Service adlı öğrenci değişim programıyla Amerika’ya gelmiş.

Esin Erkal Missouri eyaletinin Saint Louis kentinde bir ailenin yanına yerleştirilmiş. Ancak, bu aileden birinin Erkal’ı Bin Ladin’le özdeşleştirmesi üzerine, Erkal ikinci bir ailenin yanına yerleştirilmiş. Bu olay dışında Erkal, Amerikalıların çoğunun saldırılar karşısındaki tutumunu takdirle karşıladığını söylüyor: "Türklerle kıyaslandığında Amerikalılar olumsuzlukların üstesinden daha kolaylıkla gelebiliyor. Bu benim görüşüm. Amerikalılar hayatlarına geri dönüyor, kötü şeyleri değiştirmeye çalışıyor ve ileriye bakıyorlar."

Geçen yıl 11 Eylül günü öğrenci değişim programı kapsamında 16 yaşındaki Minnesotalı Louis Goldstein da İstanbul’daki yeni ailesinin yanına yerleşiyordu. Goldstein, New York ve Washington'da girişilen terörist saldırıları Türk televizyonlarından öğrendiğini söylüyor: "Önce bunun bir şaka olduğunu sandım. Bir türlü inanamadım. Televizyonda izlediğim, ancak saçma sapan bir şaka programı olabilirdi."

Goldstein’ın Amerika'daki arkadaşları, olaylar üzerine Türkiye'deki arkadaşlarına e-mailler göndermiş ve müslüman bir ülkede güven içinde olup olmadığı konusunda kaygı duyduklarını bildirmişler. Louis Goldstein, Türklerin terörist saldırılar konusunda tepkisi hakkında şunları söylüyor: "Genellikle herkes durumdan üzüntü duyuyordu. Olanlar hakkında ayrıntılı bilgi istiyor ve benim bu konuda herşeyi bildiğimi varsayıyorlardı. Amerika'dan uzakta olduğum halde sanki en ince detayları bile bildiğimi düşünüyorlardı."

Goldstein Amerika'ya, Minnesota’daki evine döndüğünde televizyonların, saldırılardan, üzerinden neredeyse bir yıl geçtiği halde yeni olmuş gibi bahsetmeye devam etmelerinin kendisini çok şaşırttığını söylüyor. Goldstein, arkadaşlarını da farklı bulduğunu onların vatanseverlik duygularının daha güçlü bir hale geldiğini belirtiyor.

Amerika’daki Türk öğrenciler, birkaç küçük olay dışında Amerikalılar tarafından oldukça iyi karşılandıklarını, saldırılardan sonra herkesin onlarla İslam hakkında konuşmak istediklerini söylüyorlar.

Türk öğrenciler Amerika’da geçirdikleri bir yıl sonunda ülkelerine dönmekten mutlu olduklarını belirtiyorlar. Çoğu, Amerikan kültürünü artık daha iyi anladığını vurguluyor. Esin Erkal, evinden uzak geçen bu süre içinde hayatının değiştiğini belirtiyor: "Artık kendime güvenim var. Bunu kazandığıma inanıyorum. Neyi yapıp yapamayacağımı biliyorum. Kendi başıma başarabileceklerimin farkındayım. Bu deneyim, benim kendimi keşfetmeme yaradı."

Bir başka öğrenci ne kadar değiştiğini Türkiye’ye döndüğünde daha iyi anlayabileceğini söylüyor. Emrah Aslaner Amerika’da yaşadıklarının hayatının bundan sonraki bölümünü çok etkileyeceğine inanıyor: "Burada kaldığımız süre içinde bilgi ve cesaret edindik. Bunların hepsi ayrı bir güç. Sanıyorum işin zor tarafı bu gücü nasıl kullanacağımızla ilgili olacak."

Türk öğrenciler, Türkiye'deki ailelerine ve arkadaşlarına kavuşmak için heyecanla beklerken, Amerika’da kazandıkları arkadaşlardan ayrılmanın güçlüğünü de dile getiriyorlar.

XS
SM
MD
LG