Erişilebilirlik

Ortadoğu Krizi Zirvede - 2002-06-27


Başkan Bush Kanada’da düzenlenen Sanayileşmiş Ülkeler (G-8 Grubu) Zirvesi sırasında Filistin yönetiminde değişiklik gerektiği çağrısını tekrarladı. Rusya’nın da katıldığı zirvede terörizm, Afrika’nın kalkınması ve dünya ekonomisi ele alınıyor. Başkan Filistinliler'in yeni yöneticilere ihtiyacı olduğunu, İngiltere Başbakanı Tony Blair’le görüşmesini izleyen basın toplantısında söyledi. Başbakan Blair ise ABD ve müttefiklerinin, Filistinliler'e nasıl yönetileceklerini değil, bir devlet kurmanın ön koşullarını anlatmaya çalıştığını belirtti. Zirvenin ilk gününde Kuzey Amerika, Japonya, Avrupa ve Rusya liderlerinin ağırlık verdikleri konular terörizm, dünya ekonomisi, Ortadoğu ve Güney Asya gibi sorunlu bölgeler oldu.

Liderler, uluslararası sefer yapan gemi, uçak ve kamyonlardaki kargonun daha sıkı kontrolü için işbirliğini koordine edecek bir ulaşım güvenliği planı üzerinde anlaştı.

Başkan Bush da, Irak ve İsrail-Filistin çatışması konusunda izlediği politikalara diğer liderlerden destek aradı.

Bush, Filistin lideri Yaser Arafat’ın Ocak’ta yapılacak seçimlerde aday olacağını açıklamasına rağmen Filistin Yönetimi'nin değişmesi gerektiği görüşünde ısrar etti. Bush, Arafat Ocak’ta yeniden seçilirse ne yapacağı sorusuna "Ne demek istediğimi açıkça söyledim, Filistin yönetiminde değişiklik gerek, eğer Filistin halkı barış istiyorsa bazı şeylerin değişmesi şart" dedi.

Amerika, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya, Japonya ve Almanya, Rusya’yı da gruba tam üye olarak almayı kararlaştırdı. Liderler ayrıca Rusya’ya nükleer silahlarını imha etmesi ve güvenli biçimde depolaması için 20 milyon dolar yardım yapmayı kabul etti.

Bu arada ev sahibi Kanada Başbakanı Jean Chretien, Afrika’nın kalkınma sorununun zirvenin başlıca gündem maddesini oluşturduğunu açıkladı. Chretien, liderlerin ABD'deki son şirket skandalını kaygıyla izlediklerini, bunu sadece ABD’ye ait bir sorun olarak değil, yatırımcıların güveniyle ilgili küresel bir sorun olarak gördüklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG