Erişilebilirlik

Araplar Arasındaki Yankılar - 2002-06-25


Başkan Bush'un Ortadoğu barış planı Arap başkentlerinde ihtiyatla karşılandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarak’in planı dengeli bulduğu bildirildi. Mısır gazetelerine göre, Mübarek, planı yakında ülkesini ziyaret edecek Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’le görüşmeye hazırlanıyor. Ürdün hükümeti, Filistin devleti kurulmadan önce İsrail işgaline son verilmesi için Amerika’yla işbirliği yapacağını açıkladı.

Başkanın, konuşmasında teröristleri barındırmakla suçladığı Suriye ise planı reddetti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı George Cabur, Başkan Bush'un Suriye'ye yaptığı çağrının reddedildiğini açıkladı. Bush, Suriye'yi teröristleri sınır dışı etmeye ve Suriye'de faaliyet gösteren terörist kamplarını kapamaya çağırmıştı. Suriyeli yetkili, ülkesinde faaliyet gösteren 10 kadar radikal Filistin örgütü hakkında, “topraklarımızda radikal Filistin örgütleri bulunuyorsa bunun nedeni, İsrail’in Birleşmiş Milletler kararlarına uymaması, Washington'un, İsrail'i bu kararlara uyması için ikna etmemesidir,” diye konuştu.

Radikal Filistin gruplarından İslami Cihad ise planı komplo olarak niteledi, İsrail’e karşı silahlı mücadelenin süreceğini duyurdu.

XS
SM
MD
LG