Erişilebilirlik

Afgan Hükümeti Andiçti - 2002-06-24


Afganistan’ın yeni hükümeti yemin ederek göreve başladı. Yemin töreni Başkent Kabil’de, cumhurbaşkanlığı sarayında yapıldı.

Törende, Uluslararası Destek ve Güvenlik Gücü’nün Türk komutanı Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu, Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Müfit Özdeş, Amerika’nın Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad, Birleşmiş Milletler’in Afganistan temsilcisi Lahdar Brahimi de hazır bulundu.

Eski İçişleri Bakanı Yunus Kanuni’nin yeni hükümette kendisine verilen eğitim bakanlığını kabul etmemesi, töreni bir an için tehlikeye düşürdü. Ancak Kanuni daha sonra görevi kabul ettiğini açıklaması üzerine yemin töreni gerçekleşebildi.

Kanuni’nin yeni hükümette, sadece Eğitim Bakanı olarak değil Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin iç güvenlik danışmanı olarak da görev yapacağı öğrenildi.

Hamit Karzai, yemin töreninden sonra bakanlar kuruluna başarılar diledi ve Kadınlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak Mahbube Hukukmal’ı atadığını açıkladı. Hükümetteki diğer kadın ise Sağlık Bakanı Süheyla Sıddık.

29 bakanlı hükümetteki koltukların yarısının Taleban’ı deviren Kuzey İttifakının Tacik ve Özbek asıllı liderlerine verilmesi, nüfusun çoğunluğunu oluşturan Peştunların eleştirilerine hedef oluyor. Ancak Taleban’ın tabanını da Pakistanlı Peştunlar oluşturuyordu.

XS
SM
MD
LG