Erişilebilirlik

AB Kaçak Göçmen Sorununa Çözüm Arayışında - 2002-06-16


Pazartesi günü Lükbemburg'da yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi, Avrupa Birliği’nin kaçak göçmenlere karşı reform planına İspanya Başbakanı’ndan destek geldi. Başbakan Jose Maria Aznar, yasa dışı göçmenlere karşı tedbir alamayan ülkelere yardım edilmesine ilişkin planın arkasında olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği, dönem başkanlığını da yürüten İspanya, reform planıyla da olumlu sonuç alınamaması durumunda, ilgili ülkelerle Birlik'in ilişkilerini yeniden gözden geçireceği mesajını verdi.

Avrupa Birliği yasadışı göçmen sorununun kaynaklandığı ülkelerin sınır kontrollerini artırmalarını, insan kaçakçılığını önlemelerini ve kaçak olarak Avrupa ülkelerine giden vatandaşlarını geri almalarını istiyor.

İngiltere görevlerini yerine getirmeyen ülkelere yapılan Avrupa Birliği yardımlarının kesilmesini öneriyor. Ancak, gözlemciler bunun geri tepebileceğini ve ticaret yapılan önemli bazı ülkeleri kızdırabileceğini düşünüyor. Avrupalı diplomatlar ise, ticaret ortağı ülkelerin işbirliği yapmasına karşıılık, onlara daha iyi olanakların sağlanabileceğini söylüyor.

Avrupa Birliği üzerinde, göçmenlere ilişkin reform yapılması baskıları giderek artıyor. Bu baskıların İtalya, Avusturya, Fransa, Danimarka ve Hollanda da sağcı ve göçmen karşıtı politikacıların işbaşına gelmesini izliyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkelere her yıl yarım milyon yasa dışı göçmenin sızdığı tahmin ediliyor. Bu rakama her yıl sığınma başvurusuyla kapıyı çalan 400,000 kişi de dahil değil.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Pazartesi günkü Luxemburg toplantısında kaçak göçmenlerin yanı sıra Birlik'in gelişmesinin önündeki engelleri ve tarıma yönelik teşvikleri de ele alacak. 15 üyeli Birlik'in bütçesinin büyük bölümü tarım teşviklerine gidiyor.

Önümüzdeki iki yıl içerisinde üyelik için bekleyen 10 ülke bulunuyor. Akıllardaki en büyük soru ise, birliğe yeni katılacak ülkelerdeki çiftçilerin mevcut teşviklerden yararlandırılıp yararlandırılmayacakları…

Tarım teşvikleri halihazırda birlik bütçesinin büyük bölümünü alıp götürüyor. Almanya, bu teşviklerin yeni üye ülkelere de tanınmasının karşısında olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği tarım teşviklerini azaltmaya çalışıyor. Zira aynı teşviklerin yeni üyelere de verilmesi beklenen reform işini de oldukça zora sokacak.

Fransa gibi tarım teşviklerinden en çok faydalanan ülkeler, benzer hakların yeni üyelere de verilmesini savunuyor. Bakanların yarın Lüksemburg’taki zirveye hazırlık toplanatısında bu konuya bir çözüm getirmesi beklenmiyor. Uzlaşma ancak gelecek hafta sonunda İspanya’nın Seville kentinde yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde sağlanabilecek.

XS
SM
MD
LG