Erişilebilirlik

İncirlik'ten İzlenimler - 2002-06-10


1991’de Körfez Savaşı sona erdiğindenberi İncirlik hava üssünden kalkan Amerikan ve İngiliz uçakları hem Kuzey Irak’ı denetliyor hem de bölgedeki Kürt azınlığı Saddam Hüseyin’den korumaya çalışıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Alisha Ryu İncirlik’ten geçtiği haberde üssün, olası bir Irak saldırısına karşı her zaman hazır olduğunu bildiriyor:

Alisha Ryu'nun İncirlik'ten verdiği haber:

Türkiye, İngiltere ve Amerika tarafından kullanılan Adana yakınlarındaki İncirlik Hava Üssü, uzaktan bakıldığında terör saldırılarına karşı hazırlanan bir üs izlenimi vermiyor. Üssün kapısına kadar etraf seyyar satıcılarla dolu. Amerikalı ve İngiliz askerler bu alanda dolaşıp onlarla sohbet ediyor, çevredeki bar ve lokantalara gidiyorlar.

Ancak İncirlik’te 7,000 Amerikalı asker ve sivil personelden sorumlu olan Albay Marc Felman üsteki kaygıları şöyle anlatıyor:

"Çok gerçek ve bilinen tehditler altındayız. El-Kaide örgütünün Türkiye’de de kolları olduğunu biliyoruz. Ayrıca Türkiye’de terörist sayılabilecek birçok farklı örgüt var."

Albay Felman’ın esas işi Kuzey Irak operasyonlarını yürüten, Kuzey Irak üzerinde uçuş yasağı uygulamasını denetleyen askerleri desteklemek. Ancak Albay Felman, 11 Eylül terör saldırılarındanberi Afganistan’da yürütülen savaş nedeniyle İncirlik üssünde artan personel ve malzeme akışını da gözlüyor.

İncirlik’te kargo akışını denetleyen Stuart Haire ise günde 30’dan fazla uçağın askeri personel ve malzemeyle Türkiye’den Afganistan’a hareket ettiğini anlatıyor. Haire, el-Kaide teröristlerinin üssü iyi bir hedef olarak görmelerine şaşırmadığını söylüyor.

Amerikalı yetkililer Kuzey Irak’tan ele geçirilen istihbarata göre İran sınırına yakın Kürt köylerinden pek çoğunun Afganistan’dan kaçan 700-800 kadar Arap İslamcı militanın elinde olduğunu söylüyor.

Kürdistan Yurtsever Birliği liderlerinden birine göre de yerel çapta kendilerini "İslamın Destekçileri" anlamındaki Ansar el-İslam diye tanıtan bu militanlar, el-Kaide terör ağının bir kolu.

Irak’ın kuzeydoğusunu 1991 yılından beri kontrol altında tutan Amerika’nın müttefiki Kürdistan Yurtsever Birliği, Ansar el-İslam’ın, Saddam Hüseyin ve Üsame bin Ladin tarafından desteklendiğini ileri sürüyor. Bu örgütün bir parçasının Iraklı istihbarat ajanı Abu Wa’el tarafından yönetildiği de sanılıyor.

Bu tür haberleri kaygıyla karşılayan Bush yönetimi, Irak’a karşı savaş planı yapıldığını inkar etse de Saddam Hüseyin’in, kitle imha silahları yapıp bunları Batı’ya karşı kullanmak isteyen terörist gruplara satmasına fırsat vermeden Saddam rejimini iktidardan düşürmek istiyor.

Uluslararası silah denetçileri Bağdat’tan dört yıl önce ayrılmak zorunda kaldı. Batı ülkeleri o zamandan beri Irak’ta silah yapımı çalışmalarını denetleyemiyor. Ancak Irak’ı "şer ekseni" ülkelerinden biri ilan eden Bush yönetimi, Saddam Hüseyin’in silahlanmış ve tehlikeli olduğuna inanıyor.

İncirlik'te görev yapan, Kuzey Irak denetleme operasyonu komutanlarından General Edward Ellis ise henüz Irak'a saldırı konusunda bir talimat almadıklarını söylüyor:

"Kimse beni arayıp da 11 Eylül’ün intikamını almak üzere bir saldırı yapma emri vermedi. Halen günlük denetim işlerimizi yapıyoruz."

Bu işler arasında Saddam Hüseyin’in karadaki faaliyetlerini kontrol etmek üzere kullanılan keşif uçaklarının denetimi ve ileri teknoloji ürünü hassas iletişim araçlarının kullanılması var.

Bu arada, Albay Felman, Türk meslekdaşlarıyla üste güvenliği arttırıcı önlemleri sürekli gözden geçirdiklerini anlatıyor:

"Türk jandarması ve polisi üs dışındaki savunmaya katkıda bulunuyor. Ayrıca sivil polis ve özel saldırı ekipleri de gözlemci durumunda."

Türkiye, Kuzey Irak denetim operasyonunu bütün gücüyle destekliyor. Ancak hükümetin, Amerika’nın Saddam Hüseyin’e karşı açacağı bir savaşı ne kadar destekleyeceği pek açık değil.

Irak liderine karşı bir savaşta Türkiye’deki Kürtlerin ayaklanarak bağımsız bir Kürt devleti istemesinden korkuluyor. Ankara ayrıca Körfez Savaşı sonunda uygulanan yaptırımlar yüzünden Irak’la ticaretin kesildiğini ve bunun ülkeye 30 milyar dolara malolduğunu hatırlatıyor.

Körfez Savaşı sırasında Türkiye, Amerika’nın İncirlik hava üssünü kullanmasına izin vererek harekata önemli destek sağlamıştı. Bu defa olabilecek benzer bir saldırıda Ankara, Amerika’dan gereken güvenceleri almadıkça eskisi kadar yardımcı olmayabilir.

XS
SM
MD
LG