Erişilebilirlik

Nükleer Savaş Tehlikesi - 2002-06-02


Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayi, Asya Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan’a gitti. 16 ülkenin katılacağı bu zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer temsil edecek. Vajpayi, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in de katılacağı zirve sırasında Müşerref’le görüşmeyeceğini söyledi.

Hindistan ve Pakistan, Keşmir uyuşmazlığı ve sınır-ötesi terör eylemi suçlamaları nedeniyle savaşın eşiğine gelmiş bulunuyor. İki ülke, ortak sınıra bir milyondan fazla asker yığdı. Başbakan Vajpayi, General Müşerref’le görüşmesi için önce Pakistan’ın, sınır-ötesi terör eylemlerine son vermesi gerektiğini söyledi.

Pakistan lideri General Müşerref ise Hindistan’la bir nükleer savaşın düşünülemeyeceğini belirtti. CNN televizyonuna mülakat veren Müşerref, iki ülkenin de, bu kadar aşırıya gidebilecek kadar sorumsuz olmadıklarını söyledi. Müşerref, iki ülkenin sorunlarını görüşerek halletmeleri gerektiğini bildirdi. Pakistan lideri, tartışmalı Keşmir bölgesinde üslenmiş Müslüman militanların, Pakistan’ın desteğiyle sınır-ötesi terör eylemine giriştikleri yolunda Hindistan tarafından yapılan suçlamayı da görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Sınırda gerginleşen durum, Birleşmiş Milletler, Amerika, İngiltere, İsrail ve diğer bazı ülkelerin bazı görevlilerini geri çekmelerine ve vatandaşlarını bu iki ülkeden uzak durmaya çağırmalarına yol açtı.

XS
SM
MD
LG