Erişilebilirlik

Hindistan: Müşerref Gerginliği Arttırıyor - 2002-05-28


Hindistan Dışişleri Bakanı Jaswant Singh, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in Pazartesi günkü konuşmasının iki ülke arasındaki gerginliği daha da arttırdığını söyledi.

Müşerref, konuşmasında sınır ihlallerinin durdurulduğunu ancak Hint Keşmir’indeki Müslüman ayrılıkçılara, Pakistan’ın desteğinin süreceğini açıklamıştı.

Bakan Jaswant Singh, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in konuşmasının düş kırıklığı yarattığını ve tehlikeli olduğunu söyledi. Ancak, Bakan, iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren krizi diplomatik yollardan çözme olasılığının devam ettiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Singh, Yeni Delhi’de düzenlediği basın toplantısında Pakistan’ın sınır ötesi terörizmi durdurması ve militan kamplarını kapatması çağrılarına cevap vermesini daha ne kadar bekleyeceğine ilişkin soruları yanıtlamadı. Bakan, İslamabad hükümeti olumlu bir karşılık verirse, Yeni Delhi’nin de bunu karşılıksız bırakmayacağını söylemekle yetindi.

Hindistan yetkilileri sürekli olarak Pakistan’ı Hint Keşmiri'ndeki ayrılıkçı militanları desteklemekle suçluyor. Pakistan ise bu iddiaları sürekli reddediyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı, Pakistan’ın çağrılara olumlu yanıt vermesi durumunda hükümetinin izleyeceği politika hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Singh, Hindistan’ın, tansiyonun düşürülmesi için diplomatik yolları işlettiğini, ancak İslamabad’la diplomasi çabalarının başarısızlığa uğraması durumunda kendi güvenliği için gereken bütün önlemleri alacağını söyledi.

Hindistan Dışişleri Bakanı, gelecek haftaki Orta Asya Liderler Zirvesi'nde Hindistan ve Pakistan liderleri arasında bir görüşme olmayacağını bildirdi. Bakan, Pakistan’a karşı düşündüğü askeri seçenekler hakkında konuşmayı reddederken,bölgedeki Amerikan askeri varlığının Yeni Delhi için caydırıcı olmadığını söyledi.

Jaswant Singh, Hindistan’ın nükleer gücü ilk kullanan taraf olmama ilkesinde değişiklik olmadığını da tekrarladı. Bakan, Pakistan Devlet Başkanını, nükleer savaş ve nükleer silahlardan rahatça sözettiği gerekçesiyle eleştirdi, Hindistan’ın hiçbir zaman böyle davranmadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG