Erişilebilirlik

Papandreou: Kıbrıs Mutlaka AB'ye Girecek - 2002-05-24


Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreou, Kıbrıs'ta Aralık ayına kadar çözüm anlaşmasına varılmadığı takdirde Rum hükümetinin temsil ettiği Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne gireceğini ve Türklerin, Birlik üyeliğinden yararlanamayacağını söyledi.

Papandreou iki günlük bir ziyaret için geldiği Washington'da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage'la görüştü. Daha sonra gazetecilerle konuşan Papandreou, Armitage'la Kıbrıs sorununu etraflı bir şekilde ele aldıklarını bildirdi. Yunan Dışişleri Bakanı ülkesinin Kıbrıs sorununa bir çözümün yakın zamanda bulunması umudunda olduğunu ancak Atina'nın, Avrupa Birliği'nce Kıbrıs'a Aralık ayında yapılmasını beklediği üyelik davetinin, çözüm şartına bağlı olmadığına inandığını söyledi.

Kıbrıs'ta çözümün, işlerliği olan bir hükümet kurulmasını sağlayacak bir anayasa gerektirdiğini belirten Papandreou, Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne tek kimlikle girmesini umudettiklerini bildirdi. Bu gerçekleşmese de Kıbrıs'ın Aralık ayında öteki dokuz ülkeyle birlikle Avrupa Birliği'ne davet edileceğini söyleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı, "bu durumda uluslararası alanda tanınan Rum hükümeti adanın tamamını temsil ettiği halde fiilen, Türk tarafının, üyelik imkanlarından yararlanması mümkün olmayacak" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Reeker, Papandreou'nun bu sözleri hakkında yorum yapmayı reddetti ve sadece ABD'nin, Kıbrıs'a, AB'ne üyelik daveti yapılmadan önce soruna çözüm bulunmasını istediğini söyledi. Sözcü, Amerika'nın, Birleşmiş Milletler'in bu yöndeki çabalarını desteklediğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG