Erişilebilirlik

AB: RTÜK AB Üyeliğine Engel - 2002-05-15


Avrupa Birliği, Salı günü TBMM'de kabul edilen Radyo-Televizyon Üst Kurulu yasasının Kopenhag kriterleriyle bağdaşmadığını bildirdi.

Birlik'in Genişlemeden Sorumlu Yetkilisi Gunther Verheugen’un sözcüsü Jean-Christophe Filori, kısa adı RTÜK olan yasanın ayrıca AB'nin radyo- televizyon mevzuatına da uymadığını vurgulayarak bir an önce yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Yasanın ileriye dönük bir adım değil aksine geriye dönüş olduğunu belirten sözcü Türkiye, Kopenhag kriterlerini yerine getirmediği sürece Avrupa Birliği ile üyelik görüşmelerinin başlayamayacağını hatırlattı.

Yeni RTÜK yasası, mevcut Kürtçe yayın yasağında değişiklik yapmıyor. Avrupa Birliği ise, üyelik görüşmelerin başlayabilmesi için öne sürdüğü çeşitli koşullar arasında bu tür yasaklara son verilmesini de talep ediyor.

Yeni yasa, gazete-televizyon sahibi de olan holdinglere, devlet ihalelerine katılma izni veriyor. Yasayı eleştirenler, bu iznin gazete ve televizyon sahiplerini hükümet baskısına karşı daha zayıf hale getireceğini ve büyük para getiren devlet ihlalelerini alabilmek için devlet politikalarını eleştirmekten kaçınacaklarını savunuyor.

Yeni yasada yeralan bir başka tartışmalı madde de, Internet'le ilgili. Bu madde Internet sitelerini, sayfalarında yaptıkları her değişikliği hükümetin sansürüne sunmalarını zorunlu kılıyor. Internet yayıncıları, maddeyi sayfalarını karartarak ve servislerini bir gün durdurarak protesto ettiler.

RTÜK Başkanı Nuri Kayış, yasanın kabulünü Türk demokrasisi için kara bir gün olarak ilan etti.

Cumhurbaşkanı Ahmed Necdet Sezer, geçen yıl meclisten ilk kez geçtiğinde yasayı veto etmişti. Sezer, yasanın halen büyük ölçüde Aydın Doğan ve Uzan ailesi tarafından kontrol edilen Türk medyasında tam bir tekel yaratacağını söylemişti.

Anayasaya göre Cumhurbaşkanı Sezer yasayı ikinci kez veto edemiyor. Ancak Sezer’in, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı var. Ayrıca muhalefetteki Saadet Partisi ile Doğruyol Partisi de RTÜK yasasının iptali için Anayasasa Mahkemesi'ne başvurabileceklerini açıkladı.

XS
SM
MD
LG