Erişilebilirlik

Siyasi Suikaste Rağmen Seçim - 2002-05-07


Hollanda Başbakanı Wim Kok, aşırı sağcı politikacı Pim Fortuyn’a düzenlenen suikaste rağmen seçimlerin planlandığı gibi 15 Mayıs tarihinde yapılacağını açıkladı. Kok, seçim tarihiyle ilgili açıklamayı, milletvekilleriyle görüştükten sonra yaptı.

Göçmen aleyhtarlığıyla bilinen ve eşcinsel olduğunu saklamayan Pim Fortuyn, Pazartesi günü Hilversum’daki bir radyo istasyonundan çıkarken uğradığı silahlı saldırıda hayatını keybetmişti.

54 yaşındaki Fortuyn, Mart ayında yapılan yerel seçimlerde sürpriz bir başarı elde etmişti. Fortuyn’un lideri olduğu “Lijst Fortuyn” Partisi’nin gelecek haftaki genel seçimlerde önemli ölçüde oy toplaması bekleniyordu. Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Fortuyn’un oyların %15’ini alması bekleniyordu.

Polis, suikastle ilgili olarak 30 yaşlarında bir Hollandalı’yı gözaltına aldı. Yetkililer zanlının adını ve cinayeti neden işlemiş olabileceğini açıklamadı. Zanlının evinde yapılan aramada çevreci olduğunu gösteren belgeler ve silah ele geçirildi. Fortuyn, ülkeye daha fazla göçmen alınmasına karşı çıkıyor ve İslam dinini geri kalmış bir medeniyet olarak tanımlıyordu.

XS
SM
MD
LG