Erişilebilirlik

Iraklı Bakan Annan'la Görüşmesinden Memnun - 2002-05-01


BM, Irak ile silah denetçilerinin dönüşü konusunu yeniden görüşmeye başladı. Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri Çarşamba günü New York’ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la biraraya geldi. Iraklı Bakan, Annan'la yaptığı ikili görüşmenin iyi geçtiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Annan, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, gündemin ana maddesinin silah denetçilerinin Irak'a geri dönüşü olacağını belirtmişti. Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri ise gündemi denetçilerle kısıtlı tutmayıp, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi dahil bir dizi sorunu ele almak istediğini açıklamıştı.

Annan ve Sabri, en son 7 Mart'ta görüşmüştü.

Son görüşmede Irak Dışişleri Bakanı, Annan’a Güvenlik Konseyi'ne iletmesi için 20 maddelik bir soru listesi sunmuştu. Ancak Konsey, sorular BM silah denetçileriyle ilgili olmadığı için listeyi görüşmeyi reddetmişti.

Irak, 1998 yılında Amerikan-İngiliz hava saldırılarından önce ülkeyi terkeden silah denetçilerinin dönüşüne o tarihten bu yana izin vermiyor. BM ise Irak’a uygulanan ambargonun ancak silah denetçilerinin dönüp çalışmalarını tamamlamasından sonra kaldırabileceğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG