Erişilebilirlik

İsrail, BM Heyetini Engelliyor - 2002-04-30


İsrail hükümeti Birleşmiş Milletler’ce görevlendirilen inceleme heyetinin Cenin Kampı’na girişini engelliyor. Hükümet yetkilileri, heyetin üyeleri ve görev alanı konusundaki istekleri karşılanıncaya kadar, ekibin kampa girişine izin vermeyeceklerini bildirdi.

BM’yle işbirliği yapmayı reddeden İsrail, inceleme heyetinin taraflı davranmasından ve elde ettiği bilgileri İsrailli ordu ve hükümet yetkililerini savaş suçlusu olarak yargılamak üzere kullanmasından kaygı duyuyor.

Filistinliler, İsrail askerlerinin kampta toplu kıyım yaptığını iddia ediyor, Şaron hükümeti ise suçlamaları reddediyor.

Bu arada BM yetkilileri, İsrail’in tutumundan rahatsızlık duymakla birlikte, inceleme heyetinin er yada geç bölgede incelemeler yapması konusunda kararlı görünüyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, suçlamalara son verme açısından heyetin bölgeye gitmesinin büyük önem taşıdığı görüşünde.

Bu arada Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari başkanlığındaki heyet, Cenin’e hareket etmek üzere Cenevre’de bekliyor.

XS
SM
MD
LG