Erişilebilirlik

Barış Yolunun Açılması İçin Yeni Umut - 2002-04-29


İsrail’in, Ramallah’taki kuşatmanın kaldırılmasıyla ilgili Amerikan önerisini kabul etmesi, umutların zayıfladığı bir sırada gerginliği azaltan önemli bir gelişme oldu.

Teksas’taki çiftliğinden bu konuda birkaç gündür yoğun biçimde sessiz diplomasi sürdüren Başkan Bush, gelişmeyi memnunlukla karşıladı. Bush, "Tarafları sorumluluklarını yüklenmeye çağırdım. Bugünkü gelişmeler, tarafların bu yolda adım attıklarını gösteren olumlu bir işaret. Yaser Arafat, İsrailli sivillere yönelik terörü durdurmada hem söz hem de eylem olarak kararlı davranmak için bu fırsattan yararlanmalıdır," dedi.

Başkan Bush, bunun sadece ilk adım olduğunu, daha yapılacak çok iş bulunduğunu söyledi. Bush yine de Ramallah’taki gerginliğin barışcı yoldan çözüme kavuşturulmasından duyduğu rahatlık ve memnunluğu saklamadı.

Bush, Arafat’ın terörle mücadelede sorumlu olduğunu vurgularken dünyanın da Filistin halkının çektiği acıları azaltma sorumluluğu olduğunu belirtti ve ayrıca dünyanın İsrail’in güvenlik kaygılarını paylaştığını ancak Filistinlilere de parlak bir gelecek göstermek zorunda olduğunu vurguladı.

Başkan Bush, İsrail Başbakanı Ariel Sharon’un bir-iki hafta içinde Beyaz Saray’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Birkaç gün önce Teksas’taki çiftliğinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdullah’la görüşen Başkan, barış konusunda öneri getiren herkesle konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG