Erişilebilirlik

Yaser Arafat'a Hareket Özgürlüğü - 2002-04-28


İsrail, Ramallah’ta Yaser Arafat’a uygulanan kuşatmayı kaldırmak için Amerika’nın yaptığı öneriyi kabul etti. Beyaz Saray, İsrail’in kararını yardımcı ve yapıcı olarak tanımlayarak memnunlukla karşıladı.

Amerika, İsrail tarafından geçen Ekim ayında Turizm Bakanını öldürmekle suçlanan 4 Filistinlinin Amerikan ve İngiliz güvenlik görevlilerine teslimini önermişti. Öneri, buna karşılık Arafat’ın karargahından çıkması ve Filistin bölgelerinde serbestçe dolaşmasına izin verilmesini öngörüyor.

İsrail radyosu, Amerikan önerisinin, Dışişleri Bakanı Şimon Peres ve Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer’in baskısıyla onaylandığını bildirdi. Üst düzeyde bir Filistinli yetkiliyse önerinin henüz kendilerine resmen sunulmadığını ve ne yanıt verecekleri konusunda bir görüş saptamadıklarını açıkladı.

Dört Filistinli geçen hafta Filistin askeri mahkemesi tarafından İsrailli bakanı öldürme suçundan 1 ile 18 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. İsrail, kararı reddederek 4 kişinin tesliminde ısrar etmişti.

Öteyandan İsrail hükümeti, Cenin mülteci kampında inceleme yapacak Birleşmiş Milletler heyetinin gelişinin yeniden ertelenmesini istedi. Birleşmiş Milletler, daha önce heyetin ziyaretinin birgün ertelenmesini kabul etmişti.

XS
SM
MD
LG