Erişilebilirlik

Annan İsrail'in İsteğini Reddetti - 2002-04-26


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Cenin’de incelemeler yapmak üzere görevlendirdiği heyetin bölgeye gidişini ertelemeyi gerektirecek bir sebep olmadığını söyledi. İsrail, bazı noktalar açıklığa kavuşturuluncaya kadar ziyaretin ertelenmesini istemişti.

Annan, heyetin Cenevre’den yarın yola çıkmasını beklediğini kaydetti. Genel Sekreter, heyetin görevi ve kimlerden oluşacağı konusunda New York’ta örgüt yetkilileri ve İsrailli diplomatlara yürütülen görüşmelerin de olumlu geçtiğini vurguladı.

İsrail başlangıçta, heyetin bölgede incelemeler yapmasına yeşil ışık yakmıştı. Ancak Şaron hükümeti, daha sonra tutum değiştirip, heyetin taraflı davranacağından kaygı duyduğunu bildirdi. İsrail, heyetin Cenin’deki yıkım üzerinde yoğunlaşıp, kampın bir terör yuvasına dönüştüğünü görmezden geleceğinden korkuyor.

İsrail hükümeti, heyette diplomatların yanı sıra askeri operasyon ve terörle mücadele uzmanları da bulunmasını istiyordu. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Perşembe günü heyete iki askeri uzmanın daha katılmasına karar verdi.

Genel Sekreter Kofi Annan tarafından atanan heyete Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlık ediyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi eski Başkanı Cornelio Sommaruga ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği eski Başkanı Sadako Ogata da heyetin diğer üyeleri arasında. Emekli Amerikalı General William Nash de heyete askeri danışman olarak katılıyor.

XS
SM
MD
LG