Erişilebilirlik

G7 Ülkeleri Yoksulluğu Azaltmanın Yollarını Arıyor - 2002-04-20


Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları öncesinde sanayileşmiş ülkelerin maliye bakanları Washington’da biraraya geldi. Görüşmelerde yeryüzündeki yoksulluğu azaltma ve kalkınma çabaları gözden geçiriliyor. ABD, Dünya Bankası’nın kredilerini sınırlamasını istiyor. Avrupa ülkeleri ise buna karşı çıkıyor.

ABD, Dünya Bankası’nın en yoksul ülkelere doğrudan açtığı kredileri artırması gerektiğini savunuyor. Avrupalılar ise, Amerikan önerisini fazla iddialı buluyor ve bu politikanın, Dünya Bankası’nın kredi itbarıyla gelirlerini düşüreceğini önesürüyor. ABD Maliye Bakanı Paul O’Neill, Batı Avrupalıların, Dünya Bankası’nın yoksullukla savaşan değil kredi açan bir kuruluş olarak kalmasından yana olduklarını söylüyor. Bakan bu hafta sonu yapılacak görüşmelerde, bu konu üzerinde tartışma beklediğini de ifade etti.

Dünya Bankası başkanı James Wolfensohn kuruluşun, en büyük sermayedarlarının arasındaki tartışmada sadece bir seyirci olduğunu söylüyor. "Bizim görüşümüz, mennuniyetle söylemek gerekirse, tribünlerde kalıyor" diyen Wolfenson, Uluslararası Kalkınma Birliği’ne ne kadar sermaye tahsis edileceği konusunda karar verecek olan tarafın bakanlar olduğunu kaydetti.

Uluslararası Kalkınma Birliği, Dünya Bankası’nın en yoksul ülkelere kredi veren bölümü. Sanayileşmiş ülkelerden oluşan Yediler Grubu, yoksulluğu azaltma stratejilerinin yanı sıra ABD'nin son zamanlarda uyguladığı ticarette korumacılık, terörist kuruuluşların paralarına el koyma ve tüm dünyanın ekonomik durumu gibi konuları ele alıyor.

XS
SM
MD
LG