Erişilebilirlik

Cenin'de Enkaz Kaldırma Çalışması - 2002-04-19


İsrail kuvvetlerinin Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampı ve kasabasından çekilmesinden sonra halk, yıkılan evlerin enkazı altında kalanları aramaya başladı.

İsrail’in çekilme işlemini tamamlamasından bir gün önce Birleşmiş Milletler Orta Doğu Özel Temsilcisi Terje Larsen, Cenin’i ziyaret etmiş ve gördüklerini “inanılmayacak kadar dehşet verici” diye nitelemişti.

Cenin’de Filistinlilerin, küçük bir kente dönüşen mülteci kampına iki hafta önce giren İsrail kuvvetlerine karşı şiddetle direndiği; İsrail ordusunun da, özellikle intihar komandolarının alt yapısını ortadan kaldırmak için kentte büyük ölçüde kuvvet kullandığı bildiriliyor. Cenin’i görenler, kentteki tahribatı, şiddetli bir depremin yolaçtığı hasara benzetiyorlar.

Filistinliler, İsrail kuvvetlerinin çoğu sivil olmak üzere yüzlerce kişiyi katlettiğini; İsrail tarafı ise 50 kadar Filistinlinin öldüğünü, bunların çoğunun da militanlar olduğunu savunuyor.

Bu arada Cenin’in merkezindeki askeri birlikler çekilmiş olmakla birlikte, kent, askeri kuşatma altında tutuluyor. İsrail ordusu, kuşatmayla, Filistinli teröristlerin, İsrail’de yeni saldırılara girişmesini önlediğini açıkladı.

Yine Batı Şeria’daki Kalkilya’ya ise bugün yeniden İsrail tankları girdi ve birkaç saat içinde geri çekildi. Gazze bölgesinin güneyindeki Refah mülteci kampına da tankların girdiği ve burada çıkan çatışmada iki Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi. Yine Gazze’de bir Filistin intihar komandosu, yahudi yerleşim merkezlerinden Guş Katif’e girmeye çalışırken, üzerindeki bombanın patlaması sonucu öldü. Bu olayın sorumluluğunu İslami Cihad üstlendi. Gazze bölgesinin kuzeyinde de, Dugit yahudi yerleşim merkezi yakınında bir Filistinli İsrail askerlerince vurularak öldürüldü.

XS
SM
MD
LG