Erişilebilirlik

Grozni'de Patlama: 15 Ölü - 2002-04-18


Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de meydana gelen bir patlamada Moskova yanlısı polis teşkilatına bağlı en az 15 polis öldü.

Bugünkü patlama, Rus askerleri ve Moskova yanlısı Çeçen güvenlik güçlerine karşı zaman zaman düzenlenen saldırıların en kanlısı oldu. Uzaktan kumandaya patlatılan bir kara mayının, OMON adıyla bilinen özel Çeçen polis timlerinin bindiği kamyona isabet ettiği bildiriliyor.

Özel Tim Komutanı Sultan Satuyef, Rus televizyonuna yaptığı açıklamada saldırının, korkaklar ve canavarlar olarak tanımladığı Çeçen isyancılar tarafından düzenlendiğinin açık olduğunu belirtti. Sultan Satuyef, Çeçen isyancıların kendilerini korkutmaya çalıştıklarını ancak başaramayacaklarını söyledi. Özel Polis Timi Komutanı, kuvvetlerinin saldırıyı karşılıksız bırakmayacağını da belirtti.

Çeçen isyancılar Rus askerleri ve Moskova yanlısı Çeçen yetkililerle polisleri hedef alırken genellikle uzakta kumanda edilen bomba ve kara mayınları kullanıyor. Moskova, Çeçen isyancıların Üsame Bin Ladin’in El-Kaide örgütüyle ilişkisi olduğunu önesürüyor. Ancak bölgedeki Rus askerleri, uluslararası kuruluşlar tarafından Çeçen sivil halkın insan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor.

Grozni’deki saldırı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus halkına hitaben yaptığı yıllık "Ülkenin Durumu" konuşmasından birkaç saat sonra meydana geldi. Putin konuşmasında Çeçen sorununa kısaca değinirken uyuşmazlığın askeri aşamasının sona erdiğini önesürdü. Süregelen huzursuzluktan “haydutlar” ve ”teröristler” olarak nitelediği Çeçen isyancıları sorumlu tutan Putin, bunların mutlaka yakalanacağını söyledi. Rusya Cumhurbaşkanı Çeçenistan’da artık ülkenin yeniden imarı ve siyasi, adli ve güvenlik kurumlarının işler hale getirilmesi zamanı geldiğini vurguladı.

Putin, Çeçenistan’da savaşın sona erdiğini ilk kez söylemiyor. Son bombalı saldırı, Rusya liderinin durum değerlendirmesiyle çelişiyor. Şiddet devam ettikçe Çeçenistan’ın yeniden imarı ve yerel hükümetin işler hale gelmesi çok uzak bir hedef olarak görünüyor.

XS
SM
MD
LG