Erişilebilirlik

Powell, Cenin ve Batı Şeria'daki İnsani Durumu Görüştü - 2002-04-13


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell Kızılhaç ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla, başta Cenin olmak üzere Batı Şeria’daki insani durumu ele aldı.

İsrail askeri birlikleri ile silahlı Filistinliler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Cenin’de ölenlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Dışişleri Bakanı yaptığı yazılı açıklamada, Filistin halkının, başta Cenin olmak üzere, içinde bulunduğu ciddi insani durumdan Amerika’nın derin kaygı duyduğunu belirtti.

Powell İsrail askerlerinin mümkün olan en yüksek itidal ve disiplinle hareket etmesi gerektiğini belirtti. Bakan ayrıca İsrail’I, ölü ve yaralıları nakletmek başta olmak üzere, diğer hizmetleri halka sağlamasına imkan vermek üzere yardım görevlilerinin Cenin ve diğer kasabalara girmesine izin vermeye çağırdı.

Colin Powell İsrail’deki Hristiyan din adamlarıyla da bir toplantı yaptı. Bu toplantıya katılan bir kilise yetkilisi Powell’in kendilerine, “Filistin Lideri Yaser Arafat’la görüşme niyetindeyim” dediğini belirtti. Dün Kudüs’te yaşanan intihar saldırısını Arafat’ın hemen kınamaması, bakanın Filistin lideriyle yapacağı görüşmeyi ertelemesine yol açmıştı. Hristiyan din adamının açıklamasına rağmen Powell, Arafat’la görüşme konusunu incelediğini ve kararını akşama vereceğini söyledi.

Powell’in kararından önce, Filistin Kurtuluş Örgütü Lideri Yaser Arafat terörizmi kınayan açıklamayı yaptı. Arafat Arapça açıklamada, “ister devletten, isterse terörist kişi ve gruplardan kaynaklansın tüm terörist faaliyetleri en derin şekilde kınıyorum” dedi.

Arafat açıklamasında dün Kudüs’te altı İsraillinin ölümüne yol açan intihar saldırısını da kınadığını ifade etti. Arafat aynı zamanda İsrail’in Batı Şeria’da 15 gündür yürüttüğü askeri operasyonu da eleştirdi.

XS
SM
MD
LG