Erişilebilirlik

Amerikan Musevi Kuruluşları Ecevit'i Protesto Etti - 2002-04-06


Amerika’daki önde gelen Musevi kuruluşları, Başbakan Bülent Ecevit’in, İsrail ordusunun Filistinlilere “soykırım” uyguladığı yolundaki sözlerini eleştirdi.

Musevi kuruluşları adına Başbakan Ecevit’e dün gönderilen mektup basına açıklandı. Mektupta, İsrail’in Filistin bölgelerinde devam eden askeri müdahalesinin, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta giriştiği operasyonlara benzediği belirtiliyor.

Amerika’daki Musevi lobisini oluşturan dokuz dernek ve kuruluş adına gönderilen mektupta İsrail ordusunun Filistin bölgelerinde gizlenen teröristlere karşı haklı bir operasyona giriştiği ve Ecevit’in bunu “soykırım” diye nitelemesinin “tamamen yanlış ve hakaret niteliğinde olduğu” belirtildi.

Başbakan Bülent Ecevit, Perşembe günü Ankara'da, partisinin Meclis Grubunda yaptığı konuşmada, İsrail’in Filistin bölgelerine giriştiği askeri operasyonu eleştirmiş ve “bütün dünyanın gözleri önünde Filistinlilere soykırım uygulandığını” söylemişti.

Ecevit aynı konuşmada, Türkiye’nin, Filistinlilerin sivil İsraillileri hedef alan saldırılarını da kınadığını belirtmişti.

Ancak Başbakanın İsrail’i “soykırım” yapmakla suçlaması, Amerika’daki musevilerin tepkisini çekti. Başlıca Musevi-Amerikan kuruluşları tarafından Ecevit’e gönderilen mektupta, aylardır süren tahriklerden, sivil ve özellikle genç İsraillileri hedef alan intihar saldırılarından sonra İsrail hükümetinin, kendi halkını korumak için bu son operasyona giriştiği savunuluyor. Mektupta, “İsrail’in bu operasyonu, Türk hükümetinin, kendi sivil halkını korumak için Kuzey Irak’ta giriştiği operasyonlara çok benzemektedir,” deniyor.

Perşembe günkü konuşmasında İsrail hakkında “soykırım” suçlamasını yapan Başbakan Ecevit, sonraki açıklamalarında bu sözünün yanlış anlaşıldığını, amacının İsrail halkını suçlamak olmadığını, İsrail ordusunun Filistin bölgelerindeki operasyon sırasında izlediği sert tutumu protesto ettiğini söyledi. Ecevit, Türklerle Museviler arasında özel ve yakın ilişkiler bulunduğunu da belirtti.

Ancak Musevi kuruluşlarının mektubunda, Başbakanın, ilk konuşmasına açıklık getirmeyi amaçlayan sözlerinin yetersiz kaldığı, Ecevit’in, terör eylemine girişenlerle kurbanları arasında bir ayrım yapmadığı öne sürülüyor. Musevi kuruluşları, mektupta, Türkiye’nin, yüzyıllar boyu Musevilere barınma olanağı sağlamış bir ülke olması ve Türkiye ile İsrail arasında yakın ilişkiler bulunması nedeniyle Başbakan Ecevit’in son sözlerinin özellikle şaşırtıcı olduğunu belirtiyorlar. Dokuz büyük dernek ve kuruluş adına gönderilen mektupta bu derneklerin, Türkiye'nin dostu oldukları ve Amerika’da yaşayan Musevilerin büyük bölümünü temsil ettikleri belirtiliyor, Ecevit’in, İsrail’i soykırımla suçlayan sözlerinden derin düş kırıklığı duydukları kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG