Erişilebilirlik

Kongre'de Farklı Görüşler - 2002-04-02


Amerikan Kongresi'nin bazı üyeleri, Bush yönetimini Orta Doğu’ya daha güçlü biçimde müdahale etmeye çağırdı. Ancak bu görüşü dile getiren bir grup Senatör arasında farklı görüşler bulunduğu dikkati çekti.

Senato'nun önde gelen üç üyesi televizyon programlarında yaptıkları açıklamalarda genellikle Yaser Arafat’ın intihar komandolarını durdurma konusunda daha fazla çaba harcaması gerektiğini belirtirken Bush Yönetiminden de daha aktif bir politika izlemesini istediler. Eski Başkan yardımcısı adayı, Demokrat Parti Connecticut Senatörü Joseph Liebermann, İsrail’in meşru savunma hakkını kullandığını belirtirken şöyle dedi:

"İsrail’in karşı karşıya olduğu güçler, Amerika’yı 11 Eylül’de vuran güçlerin tıpatıp aynısıdır. Biz terörizme karşı kendi savaşımızı sürdürürken Bush yönetimi diplomatik alanda daha cesur adımlar atmaya yönelse bile, İsrail’in şu sırada meşru savunma hakkını kullanmasını engellemek yanlış olur."

Demokrat Partili Delaware Senatörü Joseph Biden da Bush yönetiminin daha aktif bir politika izlemesi zamanının geldiğini vurguladı. Birtakım etkin önlemler alınması gerektiğini belirten Senatör Biden, Başkan Bush’u olaylara daha çok karışmaya çağırdı. Biden şöyle dedi:

"Dramatik bir şeyler yapılması gerekiyor. Başkan’ın da daha aktif bir rol oynamaya başlaması gerekir. Özel Temsilci Zinni’nin orada olduğunu biliyoruz. Arap ülkeleri de daha gözle görünür bir çaba içine girmelidir."

Pennyslvania Senatörü Arlen Specter ise intihar komandolarının, Yaser Arafat’ın kontrolü dışında olduklarını vurguladı:

"Benim görüşüme göre Arafat, İsrail Başbakanı Ariel Sharon’un istediği gibi yüzde yüz çaba harcasa bile bu intihar komandolarını önleyemez."

Senatör Specter, İsrail’le Filistinliler arasında ateşkes anlaşması sağlanması halinde sınırlı sayıda Amerikan askerinin uluslararası barışgücünün parçası olarak bölgeye gönderilmesini destekleyeceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG