Erişilebilirlik

Türkiye Komutayı Devralacak - 2002-03-30


Milli Güvenlik Kurulu'nun Cuma günü yaptığı ve 4 saatten fazla süren aylık olağan toplantıda Türkiye'nin Afganistan'daki uluslararası gücün komutasını 6 ay süreyle devralması ilke olarak benimsendi. Toplantıda Türkiye'nin, Kabil Büyükelçiliği’ndeki personel sayısının da arttırılmasını hükümete tavsiye etme kararı alındı.

Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, komutayı devralmanın ilke olarak benimsenmesine rağmen Türkiye'nin bazı taleplerinin hala karşılanmamış olduğu hatırlatıldı ve belirli koşulların karşılanmasının öncelikli ve önemli olduğu belirtildi.

Türkiye son haftalarda, komutanlığı üstlenmek için mali ve lojistik destek garantisi verilmesini, ayrıca NATO ittifakı üyesi diğer ülkelerin de uluslararası güce katılmasını istediğini açıklamıştı. Türkiye ayrıca önemle üzerinde durdurduğu bir koşul olarak, altı aylık komuta süresi dolunca, görevi devralacak ülke bulma sorumluluğunun kendisine bırakılmamasını istiyordu. ABD ve komutayı şu anda yürüten İngiltere'nin, Türkiye'nin bu koşullarını büyük ölçüde karşıladıkları bildiriliyor.

Ankara'daki batılı diplomatlar, Türkiye'nin Afganistan'da daha geniş askeri sorumluluk üstlenmesiyle Batı dünyasının gözünde iyi bir müttefik olarak sahip olduğu stratejik değerin daha da artacağını söylüyorlar.

Afganistan'daki, kısa adıyla ISAF diye bilinen Uluslararası Güvenlik Destek Gücü şu anda 4,500 askerden oluşuyor. Bu güce bağlı olarak 260 kişilik bir Türk birliği de başkent Kabil'de görev yapıyor. Türkiye, Afganistan'da El Kaide terör örgütüne ve bu örgütü barındıran Taliban rejimine karşı ABD öncülüğünde girişilen savaşı başından itibaren aktif olarak destekledi. Afganistan'ın geçici lideri Hamid Karzai, Türkiye'nin uluslararası güce katkısını memnunlukla karşıladıklarını söylüyor. Karzai gelecek hafta Ankara'yı resmen ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG