Erişilebilirlik

Ecevit: Düzlüğe Çıkıyoruz - 2002-03-27


Başbakan Bülent Ecevit, İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılındaki durumu konusunda tahminlerin yapıldığı “Hedef 2023” Konferansında ekonomi konulu, ayrıntılı bir konuşma yaptı. Ecevit, üçlü koalisyon hükümetinin ekonomi politikalarını klasik anlamda politikacılık sınırları dışında bir tutumla belirlediğini söyledi. Ekonomik büyümenin enflasyonu arttıracağı, Türk Lirası'nın değer kazanmasının ihracatı zayıflatacağı yönündeki kaygılar konusunda görüşünü açıklayan Ecevit şöyle dedi: “Büyümek Türk milletinin hakkıdır. Kabına sığamayan bir ulustur Türk ulusu. Onun için küçülmeyi içime sindiremiyorum. Enflasyonist akımlara olabildiğince engel olarak, enflasyona fırsat vermeksizin büyümeyi hızlandırmanın zorunlu olduğuna inanıyorum.”

IMF destekli reformların devletin ekonomideki rolünü fazlasıyla azaltacağını söyleyen Başbakan, devlet bankaları üzerinde hükümetin yeniden daha aktif bir rol üstlenebileceğini ima etti. Ecevit, ekonomide özerklik konusunda biraz fazla ileri gidildiğini de söyledi. “Bugün birçok kamu kuruluşu hükümet ve devlet kontrolünün tamamen dışında kaldı ve her istediğini yapacak hale geldi” diyen Ecevit, bu tür ekonomik özerkliklerin yeniden gözden geçirilmesi ve daha dengeli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ecevit, kamu bankalarında istihdamı azaltamanın toplumsal düzeyde tepki doğuracağına da işaret etti. “Bankacılık olsun diğer hassas sektörlerde olsun devlet tamamen devre dışı bırakıldı, biz buna katlanabiliriz, ama halk kabul etmez,” diyen Ecevit, bu alanda dengenin bulunması gerektiğini söyledi.

Dış ticaretle ilgili olarak da Ecevit, özellikle bölge ülkeleriyle ticareti geliştirmeye önem verdiklerini anlatırken şöyle dedi: "Türkiye daha çok bölge dışı ülkelerle alışveriş yapmaya alışmıştı. Son 1-2 yıl içinde komşu ülkelerle de ticaretimize önem verdik. Bunun arasında Suriye, Irak, İran var. Bundan, giderek artan ölçüde gelir sağlama olanağını buluyoruz."

Başbakan, ABD’yle ekonomik ve ticari ilişkilerin özellikle Ocak ayında yapılan görüşmelerden sonra sağlam kurumsal temellere dayandırılmaya başlandığını, ABD ile nitelikli sanayi bölgeleri kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Bunların ilk örneğinin Ürdün ile İsrail arasındaki sınırda kurulduğunu ve buradan ABD'ye ihraç edilen malların, vergiden bağışık olarak satıldığını hatırlatan Ecevit, şöyle devam etti: "Biz de şimdi buna benzer bir kuruluş meydana getireceğiz. Bu konuda ABD ile anlaşmış durumdayız. Şu aşamada tekstil için bunu yeterince değerlendiremeyeceğiz ama bütün sanayi ürünleri için bu olanaktan yararlanabileceğiz. Bunu işadamlarımızın çok zamanında ve gereği gibi değerlendireceklerine inanıyorum."

XS
SM
MD
LG