Erişilebilirlik

Şehit Binbaşı'nın Naaşı ve Yaralı Subay Türkiye'ye Ulaştı - 2002-03-27


Batı Şeria'nın güney kesiminde Salı akşamı girişilen ve Türk Binbaşı Cengiz Toytunç ile İsviçreli Catherine Berreuex’nün ölümüyle sonuçlanan saldırı hem Türkiye’de hem de Geçici Uluslararası Gözlem Grubu üyeleri arasında büyük üzüntüyle karşılandı.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu, İsrail ve Filistin tarafıyla yaptıkları temaslarda, saldırganların bir an önce yakalanarak, cezalandırılmasını istedi. Türkiye, İsrail'in Binbaşı Cengiz Toytunç'un cesedi üzerinde otopsi yapmasına izin vermedi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Binbaşı Soytunç'un şehit edilmesinin milletce Türkiye'yi yaraladığını söyledi. Cem, Gözlem Grubu'nun Başkanı Norveç'in Dışileri Bakanı'nın arayarak, olay hakkında bilgi istedi.

Geçici Uluslararası Gözlem Grubu'na bağlı dört silahsız askeri taşıyan araca düzenlenen saldırıda Türk Yüzbaşı Hüseyin Özaslan da yaralanmıştı. Şehit Binbaşı Toytunç'un cenazesi ile yaralı Yüzbaşı Hüseyin Özarslan Ankara'dan gönderilen özel bir uçakla Türkiye'ye götürüldü.

İsrail ordusu, saldırıdan Filistinliler’i sorumlu tutarken, Filistinliler bu iddiayı reddediyor. İsrail polisi de, saldırganların olaydan hemen sonra El-Halil’e veya yakındaki köylere kaçmış olabileceğini söyledi. Gözlem Grubu’nun sözcüsü herhangi bir tarafı suçlamaktan kaçınırken, bazı gözlemci subaylar saldırının Filistinliler’ce düzenlenmiş olduğuna inanıyor.

Yaralı Yüzbaşı Hüseyin Özaslan, kaldırıldığı hastanede, saldırganın üzerinde Filistin polis üniforması bulunduğunu ve Kalaşnikof taşıdığını söylemişti. Yüzbaşı, saldırgana Geçici Uluslararası Gözlem Grubu’nda bağlı olduklarını söylediklerini, ancak kendilerini dikkate almadığını da söyledi.

İsrail ordusu, saldırganların gözlemcileri Musevi yerleşimci zannederek, ateş açtıklarını iddia ediyor.

Gözlem Grubu Sözcüsü de, El-Halil’deki çatışmalar yüzünden son dönemlerde görevlerini yerine getiremediklerini, gözlemcileri çapraz ateşten korumak için çoğunlukla devriyeye çıkarmadıklarını söyledi.

Gözlem Grubu, 1994 yılında Baruch Goldstein isimli Musevi yerleşimcinin 29 Filistinli’yi öldürmesi üzerine El-Halil’e gönderilmişti. Grupta, Türkiye, Danimarka, İtalya, Norveç, İsveç ve İsviçre’den giden toplam 85 asker görev yapıyor.

XS
SM
MD
LG