Erişilebilirlik

Ortadoğu Görüşmeleri Devam Ediyor - 2002-03-26


İsrail ve Filistinli yetkililer, 1,5 yıldan bu yana devam eden çatışmaları sona erdirmek için ABD’nin önerdiği ateşkes planı üzerindeki çalışmalarına devam ediyor.

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Anthony Zinni, Salı günü her iki tarafla yeniden görüştü, ancak herhangi bir uzlaşıya varılamadı.

İsrail, Filistin Lideri Yaser Arafat’ın Beyrut’taki Arap Birliği toplantısına katılabilmesi için öncelikle ateşkes anlaşmasına varılması gerektiğini söylüyor.

İsrail hükümeti, Aralık ayından bu yana Arafat’ın Batı Şeria’nın dışına çıkmasına izin vermiyor.

Arap Birliği toplantısı Çarşamba günü başlayacak. Bu süreye kadar İsrail’le Filistinliler arasında bir ateşkese varılıp-varılamayacağı ve Arafat’ın, İsrail seyahat yasağını kaldırdığında, toplantı için Beyrut’a gidip-gitmeyeceği kesinlik kazanmadı.

Filistinli yetkililer, Arafat’ın toplantıya katılmasının mutlaka gerekli olduğu görüşünde. Ancak Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Arafat’ı Beyrut’a gitmemesi için ikna etmeye çalışıyor. Mısırlı lider, Arafat’ın Ramallah’tan ayrılması halinde, İsrail’in Filistinli lidere geri dönüş izni vermeyeceğinden kaygı duyuyor.

ABD ise Suudi Arabistan’ın barış önerisine destek toplaması açısından Arafat’ın Arap Birliği zirvesine katılmasının gerekli olduğu görüşünde. Suudi planı, 1967 yılında işgal ettiği topraklardan çekilmesi halinde İsrail’le arap ülkeleri arasında kapsamlı bir barış anlaşmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG