Erişilebilirlik

Senatörler de Cheney-Arafat Görüşmesi Konsunda Ses Çıkardı - 2002-03-24


Beyaz Saray yetkilileri, Başkan Bush’un, Orta Doğu özel temsilcisi Anthony Zinni’den temasları hakkkında hergün birkaç kez yeni bilgi aldığını bildiriyor. Zinni, Filistin lideri Yaser Arafat’ı Amerika’nın ateşkes koşullarını kabul etmeye ikna etmeye çalışıyor. Bush, Zinni’nin sonuç alması halinde Başkan Yardımcısı Dick Cheney’i Arafat’la görüşmek üzere yeniden bölgeye göndereceğini söylüyor.

Ancak bazı Amerikalı Senatörler bunun iyi bir düşünce olmadığı görüşünde. Demokrat Kaliforniya senatörü Dianne Feinstein, Bush’a 51 senatörün imzasını taşıyan bir mektup göndererek, Arafat şiddeti durdurmaya kararlı olduğunu somut biçimde gösterinceye kadar Bush’dan Cheney’i bölgeye göndermemesini istedi.

Senatörler mektuplarında Zinni’nin çabalarını desteklemekle birlikte, İsrail’in, güvenliğini sağlamak için gerekli ve uygun önlemleri alma hakkı olduğunu ve Arafat’ın gerçekten barış istediğine ilişkin bir kanıt bulunmadığını öne sürüyor.

Başkan Bush, Peru’da düzenlediği basın toplantısında İsrail’in güvenliğine verdiği önemi ve Arafat’ın İsrailli sivillere yönelik saldırıları durdurmasındaki ısrarı herkesin bildiğini vurguladı. Cheney’i bölgeye yeniden gönderme fikrinin barışcı çözüm bulma kararlığının bir göstergesini olduğunu belirten Bush şöyle dedi:

"Cheney, Arafat’ın istediğimiz koşulları yerine getirmesi halinde bölgeye gidecektir. Bu senatörler, bizim duruma müdahele etmemizi ve Zinni’yi bölgeye göndermemizi takdirle karşılıyor."

Bush, Arafat’ın şiddeti durdurma ve CIA Başkanı George Tenet tarafından hazırlanan ateşkes planını uygulama konusunda ciddi olup olmadığına General Zinni’nin karar vereceğini tekrarladı. Bush, eğer Cheney-Arafat görüşmesi gerçekleşirse bunun Amerika’nın İsrail’e verdiği desteği etkilemeyeceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG