Erişilebilirlik

ABD ile Türkiye Arasında Enerji Anlaşması - 2002-03-22


Amerika ile Türkiye arasında enerji teknolojisini geliştirmek amacıyla bir anlaşma imzalandı. Anlaşma Türkiye’nin temiz kömür teknolojileri geliştirmesini ve doğalgaz sunumunun çeşitlendirilmesi için yardım sağlayacak.

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ile Amerika Enerji Bakanı Spencer Abraham'ın imzaladığı anlaşmalara ek olarak Doğu Anadolu bölgesine elektrik sağlaması öngörülen Konaktepe barajı ve hidroelektrik santralinin yapımı konusunda da anlaşma yapıldığı bildirildi. Bu anlaşmaya göre de uluslararası çaptaki Amerikan firması Stone and Webster, Konaktepe barajının mühendislik ve tasarım hizmetlerini üstlendi.

Amerika Enerji Bakanı Spencer Abraham, Türkiye’nin enerji araştırmalarının etkinliğiyle güvenliği sağlamada ve karbon emisyonlarını azaltmadaki rolünü bildiğini söyledi, yapılan anlaşmanın Türkiye’nin enerji ihtiyaçları için kaynaklarını çeşitlendirmesini sağlayacağını kaydetti. Türkiye’nin özellikle de günümüzde uluslararası terörizmle mücadeleye katkılarından dolayı büyük değer taşıdığını belirten Abraham, bu anlaşmaların enerji alanında anlamlı olduğu kadar iki ülke arasındaki güçlü ilişkiyi gösterdiğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG