Erişilebilirlik

Nevruz, İstanbul ve Mersin'de Olaylı Geçti - 2002-03-22


İstanbul ve Mersin’de Nevruz kutlamaları sırasında göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Mersin’de polis aracı altında kalan bir kişi öldü. İki kentte yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı. Çatışmalarda 11’i polis 20 kişi yaralandı. Diyarbakır’daki kutlamalar ise olaysız geçti.

İstanbul’da, valiliğin izin vermemesi üzerine Topkapı’da toplanmaya çalışan gruplara polis müdahale etti. Polis, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan lehinde slogan atan kalabalığı dağıtmak için basınçlı su kullandı ve havaya uyarı ateşi açtı. Topkapı ve İstanbul’un diğer yerlerinde gösteri yapan yaklaşık 350 kişi gözaltına alındı.

Mersin’de ise Nevruz kutlamaları için ateş yakan bir grubu dağıtmak üzere polis, göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı, havaya uyarı ateşi açtı. Göstericilerin polise taş ve sopalarla saldırması sonucu 11 polis memuru yaralandı. Mersin’deki çatışmada 9 göstericinin de yaralandığı, 80 kişinin gözaltına alındığı gözaltına alındı.

Aydın’da da Nevruz’u kutlamak amacıyla ateş yakan bir grup, ateşi söndürmek üzere bölgeye gelen itfaiye araçlarına taşlarla saldırdı.

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, olaylardan sonra bir açıklama yaparak, Nevruz’u siyasi amaçlarına alet etmek isteyenlere izin verilmeyeceğini söyledi.

Diyarbakır’da HADEP tarafından düzenlenen Nevruz kutlaması ve konser, olaysız geçti. Konseri, Avrupa Parlamentosu üyelerinden bir grup da izledi. Ankara ve İzmir’deki Nevruz kutlamalarında da olay çıkmadı.

XS
SM
MD
LG