Erişilebilirlik

Cheney Washington’a Dönüyor - 2002-03-20


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Arap ülkeleriyle İngiltere, İsrail ve Türkiye’yi kapsayan gezisini tamamlayarak Washington’a dönüyor. Gezisinin son durağı Türkiye’de, askeri ve sivil yetkililerle görüşen Cheney’nin Başbakan Ecevit’e, Irak’a karşı bir operasyon planlanmadığını söylediği bildirildi.

Cheney’le görüşmesinin ardından bir basın açıklaması yapan Ecevit, Başkan Yardımcısının, şu anda Irak’a yönelik askeri bir harekat planı yapılmadığını söylediğini bildirdi.

Cheney'nin bu sabah Ankara'da basın toplantısı yapacağı açıklanmıştı ancak toplantı iptal edildi. Amerikalı yetkililer, iptal nedeni olarak, Başkan Yardımcısının dün Ankara'ya varışının gecikmesi yüzünden programında doğan gecikmeyi gösterdiler.

ABD Başkan Yardımcısı Cheney, ziyaret ettiği Arap ülkelerinde Irak’a karşı askeri operasyon için nabız yoklamış ancak bu konuda istediği desteği bulamamamıştı.

Ürdün, Kuveyt ve Katar askeri çözümlere karşı çıkarken, Mısır, Birleşmiş Milletler silah denetçilerine izin vermesi için Irak’ı ikna rolünü üstlendi. Ancak şu ana kadar Saddam rejimi, silah denetçilerine giriş izin vermeme politikasından vazgeçmiş değil.

Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı, Türk hükümeti liderlerine, Başkan Bush'un ek bütçe talebi onaylandığı takdirde Amerika'nın Türkiye'ye, Afganistan uluslararası gücüne katkısının yolaçacağı masraflar karşılığında 228 milyon Dolar yardım yapacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG