Erişilebilirlik

Amerika Tam Çekilme İstiyor - 2002-03-15


Bush Yönetimi, ötedenberi İsrail ordusunun kalabalık Filistin yerleşim bölgelerine girmesini eleştiriyordu. Amerika, şimdi resmen İsrail askerlerinin Filistin yönetimi altındaki tüm bölgelerden çekilmesini istedi. Bush yönetimi, İsrail ordusunun çekilmesinin Orta Doğu özel temsilcisi Anthony Zinni’nin bölgede ateş kes sağlama çabalarını kolaylaştıracağı görüşünde.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, İsrail’in kuvvetlerini Ramallah’dan çıkarıp başka yerlere yerleştirmesiyle ilgili kararı üzerine görüşlerini açıklarken, İsrail kuvvetlerinin tamamen çekilmesi ve bu işlemin, diğer Filistin kentlerini de kapsaması gerektiğini vurguladı. Boucher şöyle dedi: "İsrail kuvvetlerinin son günlerde girmiş olduğu Ramallah ve diğer yerler dahil Filistin yönetimi kontrolündeki bütün bölgelerden çekilmesini bekliyoruz. Böyle bir çekilme işlemi, General Zinni’nin görevini kolaylaştıracaktır."

Sözcü Boucher, Filistin lideri Yaser Arafat’ı da İsrail’e yönelik saldırılar düzenleyen aşırı eğilimli grupları durdurmak için daha çok çaba harcamaya çağırdı.

Boucher İsrail ordusunun, Filistin Güvenlik Güçleri ve hükümet binalarına yönelik saldırılarının, Arafat’ın, güvenlikle ilgili görevlerini yerine getirmesini güçleştirdiğini söyledi. Ancak Sözcü, bu durumun Arafat’ın, teröristlere karşı önlem alma sorumluğunu ortadan kaldırmadığını, ya da kendisini harekete geçmekten alıkoyamayacağını söyledi ve şöyle devam etti: "Terör eylemi düzenleyen grupları dağıtmak, bombalı intihar saldırıları ve ateş açma olaylarını durdurmak için yapılması gerekli iş, telefon açarak, emir vererek, insanlar göndererek gerçekleştirilebilir. Biz bu çabaların yerine getirildiğini görmek istiyoruz."

Sözcü Boucher, Bush yönetiminin geçen yıl CIA başkanı George Tenet tarafından hazırlanan ateşkes planının uygulanmasına yardımcı olmak üzere Amerika’nın gözlemci göndermeye hazır olduğunu yeniden vurguladı.

Ateşkes planının uygulanması, özel temsilci Zinni’nin temaslarında gerçekleştirmeyi amaçladığı ana hedef olmaya devam ediyor. Sözcü Boucher, Zinni’nin temaslarıyla ilgili bir zaman sınırlaması olmadığını, ilerleme sağlayıncaya kadar bölgede kalabileceğini söyledi. Zinni, geçen Kasım ayında özel temsilci olarak atandığından beri bölgeye üçüncü ziyaretini yapıyor.

XS
SM
MD
LG