Erişilebilirlik

Amerikalı Kongre Üyesinin Türkiye İzlenimleri - 2002-03-14


Yonca Poyraz Doğan

Amerikan Kongresi’nde faaliyet gösteren Türk Dostluk Grubu üyelerinden bazıları, Şubat ayında Türkiye’ye gittiler. Amerikalı Kongre üyelerinin 8 günlük Türkiye ziyareti sırasında parlamentolar arası bir anlaşmayla iki ülkeyi de ilgilendiren konular üzerinde görüşmek için daha sıkı bağlar kuruldu. Amerika’dan Türkiye’ye giden Kongre heyetinden Kay Granger’a izlenimlerini sorduk. Teksas eyaletinden 1996 yılında seçilerek Cumhuriyetçi Parti’den Temsilciler Meclisi’ne giren ve Türk Dostluk Grubu’nun kurucularından olan Kay Granger’a Türkiye izlenimlerini sorduk. Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan Dostluk Grubu’nu milletvekili Robert Wexler’le beraber 2000 yılında kuran Granger şunları söyledi:

“Doğrusu önceden ne bulacağımızı bilmiyorduk. Ancak gruptaki herkes seyahatten ve tanıştığımız kişilerden çok etkilendi. İnsanlar bize karşı çok sıcak ve misafirperver davrandılar.” Türkiye’ye ziyaretlerinin esas amacının teşekkür etmek olduğunu kaydeden Granger, “Terörle savaşta Türkiye’den aldığımız desteğe teşekkür ettiğimizi söylemek istedik. Türkiye bölgede çok önemli bir müttefik ve verdiği destek Amerika için çok önemli” dedi.

Bu ziyaret sayesinde iletişimin ne kadar önemli olduğunu gördüklerini ve iletişim kanallarını açık tuttukları sürece Türkiye ile herhangi bir anlaşmazlığın söz konusu olmadığını söyleyen Granger, “Gittiğmizde daha önce anlamadığımız pek çok şey olduğunu gördük. O yüzden iletişim önemli. Terörle mücadelede Türkiye ile iletişim içinde olduğumuz sürece ve Türkiye için sürpriz olacak bir eylemde bulunmadıkça Türkiye’nin bizim müttefikimiz olacağını gördük. Yani Türkiye’yi bir ortak olarak görmemiz gerekiyor,” dedi. Granger, hedeflerinin Türkiye ile sadece siyasette değil, ekonomik alanda da ortaklık olduğunu ve iki ülke arasında yeni kurulan Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun çalışmalarının önemli olduğunu kaydetti. Granger ayrıca Türkiye ziyaretleri sırasında Amerikan pazarını Türk mallarına daha fazla açmanın yollarını görüştüklerini söyledi.

Granger, Türk-Amerikan ilişkilerinin sadece hükümet yetkilileri arasında yapılan görüşmelerle sınırlı kalmaması gerektiğini de belirtti ve öğrenci değişim programlarıyla, turizmi geliştirmenin önemini vurguladı. Bu ziyaretler sayesinde kalıplaşmış düşüncelerin de değiştiğini söyleyen Granger, “Bu tür ziyaretler önemli çünkü görmediğimiz bir yer hakkında kafamızdaki düşüncelerin yerini gerçekte var olan izlenimler dolduruyor. Türkiye de, Amerika gibi çok farklı düşüncelerdeki insanların yaşadığı bir yer. Bizde de çok muhafazakar, ya da buna zıt görüşlerde olan kişiler var. Ayrıca ülke yönetimindeki kişilerin de hepsi aynı düşünmüyor,” şeklinde konuştu.

Milletvekili Granger, bazı kişilerin Türkiye’ye giderek sadece İstanbul’u gördüğünü ve bütün ülke hakkında genel bir izlenim oluşturduklarını söylerken bunun doğru olmadığını belirtti. Kendi dahil olduğu heyetin, bu gezi sırasında sadece Türkiye’ye gittiğini anlatan Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili şöyle konuştu:

“Türkiye'de dolu dolu sekiz gün geçirdik. Böyle gezilere diğer Kongre üyelerini de getirmeliyiz ancak Türkiye’de sadece yarım veya bir gün değil daha uzun süre kalmalıyız. Yeni ilişkiler geliştirmeli ve bu ilişkileri devam ettirecek faaliyetlerde bulunmalıyız. Zaten Türk Dostluk Grubu olarak yaptığımız da bu.”

XS
SM
MD
LG