Erişilebilirlik

Cheney: Çatışmaları Ancak İsrail ve Filistinliler Durdurabilir - 2002-03-13


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ortadoğu’daki çatışmaları ancak İsrail ve Filistinliler’in durdurabileceğini söyledi. Cheney, bu açıklamayı Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarak’le görüşmesinden sonra yaptı.

Şarm-El Şeyh’deki görüşmede iki lider, İsrail-Filistin çatışmalarının sona erdirilmesine ilişkin önerileri ve ABD’nin Irak’a yönelik olası bir saldırısını ele aldı.

Dick Cheney, Mübarek’le görüşmesi öncesinde, ABD’nin bundan sonraki hedefinin teröristlerin ve kitle imha silahlarıyla teröre destek veren ülkelerin oluşturduğu tehditi ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Başkan Yardımcısı, Salı günü Amman’da Ürdün Kralı Abdullah’la görüşmüştü. Kral Abdullah, bu görüşmede İsrail ile Filistinliler arasındaki çatışmaların sona erdirilmesinde ABD’ye büyük bir rol düştüğü görüşünü savundu.

Kral, aynı görüşmede, Irak’a yönelik bir ABD saldırısının Ortadoğu’yu istikrarsızlığa sürükleyeceği uyarısında da bulundu. Konuyla ilgili resmi bir açıklamada, Kral Abdullah’ın Irak’la ilgili sorunların barış ve diyalog yoluyla çözülmesini umduğu belirtildi.

Washington yönetimi, Irak lideri Saddam Hüseyin’i, bölge güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle iktidardan uzaklaştırmak istiyor. İngiliz ve Amerikalı yetkililer, Bağdat’ın kitlesel imha silahları edinmeye çalıştığını iddia ediyor.

Irak yönetimi de, BM silah denetçilerinin ülkeye girmesine izin vermiyor.

XS
SM
MD
LG