Erişilebilirlik

Amerika 11 Eylül Kurbanlarını Anıyor - 2002-03-11


Amerika, bugün 11 Eylül saldırılarında ölenleri anıyor. Saldırıların 6. ayında, Washington ve New York’ta düzenlenen törenlerde 11 Eylül saldırılarında hayatlarını kaybedenler anılıyor.

Beyaz Saray’da düzenlenen özel bir törende de Başkan Bush bir konuşma yaptı ve terörle mücadelede kaydedilen son gelişmeleri değerlendirdi. Anma törenine davet edilen yabancı ülke temsilcileri arasında Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da vardı. Büyükelçi Loğoğlu törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin 6 ay önceki saldırılarda hayatlarını kaybedenleri saygıyla andığını, ailelerine başsağlığı dilediğini söyledi. "Terörist saldırıları kınıyor ve bunu yapanlara, adaletin mutlaka gerçekleşeceğini hatırlatıyoruz" diyen Loğoğlu, 11 Eylül olaylarının, terörizmin sınır tanımadığını, dini ya da ideolojisi olmadığını, herhangibir coğrafi sınır ya da ulusal kimlik tanımadığını gösterdiğini söyledi. Büyükelçi, 11 Eylül saldırılarından çıkarılması gereken en önemli dersi ise şöyle özetledi: "Teröre karşı savaş, uygar ülkeler arasında sürekli dayanışmayı gerektirir."

Büyükelçi Loğoğlu, terörle savaşı, görev tamamlanmadan yavaşlatmanın, teröristlerin işine yarayacağını söyledi. Türk halkının, Amerikan halkının acılarını paylaştığını belirten Büyükelçi Loğoğlu, Türkiye'nin de terörden acı çektiğini ve Amerika'nın, terörle savaşta Türkiye'ye gösterdiği anlayışın Türk halkı tarafından takdirle karşılandığını bildirdi.

Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Türkiye'nin, Amerika'nın dostu ve NATO müttefiki olarak Amerika'nın teröre karşı açtığı uluslararası savaşı kararlı bir şekilde desteklediğini hatırlattı. Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderdiğini belirten Büyükelçi, bunun, teröre karşı savaşın İslam'a karşı savaş olmadığını kanıtladığını söyledi. Loğoğlu, Türkiye'deki toplumsal düzenin, İslam, modernlik ve demokrasinin birarada varolabileceği yolunda iyi bir kanıt olduğunu belirtti. Türkiye Büyükelçisi, konuşmasını, terörle savaşta kararlı bir şekilde, birlik halinde davranma çağrısıyla tamamladı.

Beyaz Saray’daki törene 11 Eylül saldırılarında ölenlerin aileleri de katıldı.

Washington’daki Savunma Bakanlığı binası önünde ve New York’taki törenlerde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

XS
SM
MD
LG