Erişilebilirlik

Cheney Irak Konusunda 'Samimi Görüşme' Sözü Verdi - 2002-03-11


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney 12 ülkeyi kapsayan gezisinin ilk durağında Londra’da Başbakan Tony Blair’le görüştü.

Washington'un, Irak'a saldırıda bulunabileceğine yönelik kaygılar, petrol fiyatlarını son 6 ayın en yüksek düzeyine çıkarırken, Başkan Yardımcısı gerginliği azaltmaya çalıştı. Cheney, bununla birlikte, ABD'nin, Saddam Hüseyin rejimine karşı gerekenleri er ya da geç yapmaya kararlı olduğunu vurguladı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair de Cheney'nin görüşlerini destekledi ve Bağdat'ın kitle imha silahları geliştirme planları olduğundan şüphesi bulunmadığını belirtti. Blair, Irak'a karşı izlenecek politika konusunda bir karara varılmadığını da kaydetti.

Cheney, Londra’daki görüşmenin ardından Türkiye, İsrail ve 9 Arap ülkesinde de temaslar yapacak. Güvenlik nedenleriyle Cheney’in ziyaret programının tüm ayrıntıları açıklanmadı.

Cheney'in temasları sırasında, Ortadoğu krizine çözüm yolları ve ABD'nin Irak'a yönelik politikalarını ele alması bekleniyor.

Başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin çoğu, Irak'a yönelik askeri bir operasyona karşı çıkıyor.

Arap ülkeleri ABD'nin Ortadoğu politikasını da İsrail yanlısı olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.

Hafta sonunda 22 Arap Dışişleri Bakanı'nın katıldığı Arap Birliği toplantısında da, katılımcılar ABD'den, saldırgan tutumunu sona erdirmesi için İsrail'e baskı yapmasını istediler.

XS
SM
MD
LG