Erişilebilirlik

Cheney, Ortadoğu'da Destek Arayacak - 2002-03-10


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkeyi kapsayan gezisinin ilk durağı olan Londra’ya vardı. Başkan Yardımcısı bu gezisı sırasında, terörizme karşı mücadele ve Ortadoğu’da şiddetin tırmanmasını ele alacak. Cheney’in ziyaret edeceği ülkelerde, Irak’a karşı girişebileceği bir askeri harekat için destek araması bekleniyor.

Başbakan Bülent Ecevit Pazar günü, Amerika’nın Irak’a saldırı tehdidinin ekonomik bunalım geçiren Türkiye’de bir kabus etkisi yarattığını belirterek, bu durumu Cheney’e söyleyeceğini açıkladı. Ecevit, TRT’ye verdiği demeçte, “Irak’a girişilecek bir saldırı Türkiye’yi çok ciddi şekilde etkiler. Türkiye’nin ekonomisi çok hassas dengelere dayanıyor. Amerikalı dostlarımıza, eğer yaptılarsa, yeni planlarını bilmediğimizi söyleyeceğiz. Bunları Cheney’le açık olarak ele alacağız” dedi. Başbakan ayrıca Irak’a saldırı ihtimalinin, Türk piyasalarında istikrarsızlık yarattığını ve çok büyük ihtiyaç duyulan yabancı sermayeyi ürküttüğünü bildirdi.

Amerika Başkan Yardımcısı ilk durağı olan Londra’da Pazartesi günü Başbakan Tony Blair’le görüşecek. İki liderin, Amerika’yı hedef alan terörist saldırıların altıncı ayının dolduğu Pazartesi günü, ortak açıklama yapması bekleniyor.

Dick Cheney, güvenlik nedenleriyle sırası açıklanmayan gezisinde Türkiye ve İngiltere’nin yanı sıra Mısır, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Kuveyt’e gidecek.

XS
SM
MD
LG