Erişilebilirlik

Türk-Yunan Görüşmeleri - 2002-03-08


Ege Denizi konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında mevcut sorunlara çözüm bulmak için araştırma niteliğinde görüşmelere önümüzdeki hafta Ankara’da başlanacak. 12 Mart’ta başlayacak görüşmeler, Dışişleri Bakanlıklarının yüksek düzeydeki yetkilileri arasında yapılacak. Görüşmelere, daha sonraki bir tarihte Atina’da devam edilecek.

Atina’da açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Panos Beglitis, “Görüşmelerin amacı, Türkiye’yle aramızda mevcut tek sorun olan Ege denizi konusunda bir diyalog başlatmaktır,” dedi. Ankara’da, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada görüşmelerin gelecek hafta başlayacağı belirtildi.

Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Denizi’nde kıta sahanlığı, hava sahası ve karasularının sınırları konusunda anlaşmazlık bulunuyor.

Yunanistan, karasularını 12 mile çıkarmak istiyor; Türkiye ise Ege’de bu sınırı 6 mil olarak kabul ediyor. Yunanistan, havasahasının da 10 mile kadar uzandığını savunurken, Türkiye, Yunan havasahasının 6 mili aşamayacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG