Erişilebilirlik

Talabani, ABD Müdahalesine Karşı - 2002-03-05


Ankara’da temaslarda bulunan Irak Kürdistan Yurtsever Birliği Lideri Celal Talabani, rejim değişikliği için Amerika’nın askeri müdahalesi yerine, iç siyasi dinamikleri tercih ettiğini söyledi. Iraklı Kürt lider, demokratik yöntemlerle bir alternatif oluşturulmadığı sürece Saddam Hüseyin’in, Amerika’nın müdahalesiyle iktidardan uzaklaştırılması fikrine karşı olduğunu belirtti. Talabani, Ankara’daki temasları sırasında, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu da özellikle vurguladı.

Kürt lider, Saddam Hüseyin'i iktidardan uzaklaştırıp, bir başka diktatörü yönetime getirmenin yanlış olacağını da kaydetti. Talabani, ancak Irak'ta demokrasiyi savunan güçlerin dışardan desteği memnunlukla karşılayacaklarını belirtti. Talabani’nin bu görüşlerine Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesud Barzani de katılıyor.

Türk hükümeti de, Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti oluşmasına yol açacağı ve Türkiye’deki ayrılıkçı harekete destek vereceği kaygısıyla Amerika’nın olası bir müdahalesine karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG