Erişilebilirlik

Amerikan ve Afgan Birlikleri El-Kaide ile Taliban'a Saldırdı - 2002-03-02


Çarpışmaların merkezi başkent Kabil’in 150 kilometre güneyinde. Yerel yetkililer Amerikan uçaklarının Cuma gecesinden beri Paktiya eyaleti yakınlarını bombaladığını ve el-Kaide birliklerinin roket ve ağır silahlarla karşılık verdiklerini söylediler. Yetkililere göre yaklaşık 600 kişiden oluşan Afgan birliğine 50 kadar Amerikan askeri destek veriyor. Pakistan merkezli Afgan İslam Ajansı, el-Kaide’nin karşılık vermesi sonucu 2 Afgan askerinin öldüğünü, 5 kişinin yaralandığını bildirdi. Bölgeden gelen haberlerde el-Kaide ve taliban savaşçılarının aileleriyle birlikte Kabil’in 150 kilometre güneyindeki dağlık bölgede saklandığı kaydediliyor. Kandahar’daki Amerikan askeri yetkilileri Doğu Afganistan’da bir operasyon yapıldığını doğruladı ancak daha fazla yorum yapmadı.

Bu arada Pakistan, Afganistan sınırının bir bölümünü kapatarak el-Kaide ya da Taliban üyelerinin kaçmasını önleyeceğini açıkladı. Daha önceki Amerikan saldırıları sırasında çözülen el-Kaide ve Taliban birliklerinden hala 4-5 bin kadarının Afganistan’da olduğu sanılıyor. Amerikalı yetkililer bunlardan bir kısmının Pakistan sınırı yakınlarındaki Paktiya’da olduğunu ve Amerika’ya karşı yeni bir savaş başlatmaya çalıştıklarını söylüyor.

Ancak geçtiğimiz yıl başlayan Amerikan bombardımanı sırasında ortadan kaybolan el-Kaide lideri Üsame bin Ladin ile Taliban’ın başı Molla Ömer’in nerede oldukları bilinmiyor. Afgan yetkililer bin Ladin ve Molla Ömer’in hayatta olduğunu söylüyor ancak bu konuda herhangi bir kanıt yok.

XS
SM
MD
LG