Erişilebilirlik

Amerika'dan Gürcistan'a Askeri Destek - 2002-02-27


Amerika, Gürcistan’a terörle mücadele için yardıma başladı. Savunma Bakanlığı, Amerika’nın Gürcistan’a şimdiden 10 askeri helikopter gönderdiğini doğruladı.

Gürcistan Savunma Bakanlığı, halen 5 Amerikalı askeri uzmanın helikopterleri kullanacak Gürcü pilotları eğitmekte olduğunu açıkladı. Pentagon, ayrıca Gürcü ordusuna terörle mücadele eğitimi vermek için komando birlikleri göndermeyi planladığını da doğruladı. Amerikan komandoları, Gürcistan’da özel bir birliği eğitecek.

Amerikalı yetkililer, Gürcistan’a Çeçenistan sınırındaki dağlık Pankisi bölgesine sığınmış El-Kaide militanlarını ele geçirmede yardımcı olacaklarını umuyor.

Amerikan kuvvetlerinin Gürcistan’a sevki, 11 Eylül’den sonra ikinci büyük askeri eğitim operasyonu olacak. Halen 660 Amerikan askeri, El-Kaide örgütü ile ilişkili Ebu Sayaf gerillarına karşı mücadele için Filipin birliklerini eğitiyor.

Geçen hafta Moskova’nın Çeçen isyancılar ve El-Kaide militanlarına karşı ortak askeri operasyon çağrısını reddeden Gürcü yetkililer, gerekirse Batı’dan yardım isteyeceklerini açıklamıştı.

Bu açıklamadan sonra Gürcistan ile Türkiye arasında, bu yıl içinde 22 ortak askeri tatbikat yapılmasını öngören bir askeri işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Tatbikatların 12’si Türkiye’de, 10’u Gürcistan’da düzenlenecek.

XS
SM
MD
LG