Erişilebilirlik

ABD, Pakistan'dan Pearl Cinayeti Zanlısını İstedi - 2002-02-26


Bush yönetimi, Pakistan’da bir Amerikalı gazetecinin öldürülmesine karışan zanlının Amerika’ya teslim edilmesine çalışıyor.

Pakistan polisi, Wall Street Journal muhabiri Daniel Pearl'ün kaçırılması ve öldürülmesinde 11 dinci militanın rolü olduğu görüşünde. Aralarında, İngiltere doğumlu Ahmed Ömer Şeyh'in de bulunduğu bu kişilerden 4'ü tutuklu bulunuyor.

Bush yönetimi, 26 Şubat'ta, Pakistan Büyükelçisi aracılığıyla, Ahmed Ömer Şeyh'in iadesini talep etti.

Amerika, 1994 yılında Hindistan’da kaçırılan bir Amerikalı'yla ilgili olarak Ahmed Ömer Şeyh'i yargılamak istiyor.

ABD'nin Pakistan büyükelçisi Wendy Chamberlein, baş zanlı Ahmed Ömer Şeyh'in Amerika’ya teslim edilmesiyle ilgili olarak Devlet Başkanı Pervez Müşerref’le bir görüşme yaptı. Büyükelçilik sözcüsü Mark Wentworth, Büyükelçinin, Ahmed Ömer Şeyh'in teslim edilmesini istediğini ayrıca Müşerref’e soruşturmaya gösterdiği ilgi için teşekkür ettiğini bildirdi. İngiltere doğumlu Ahmed Ömer Şeyh, 1994 yılında Hindistan’da bir Amerikan vatandaşının kaçırılmasında rol oynadığı iddisıyla o zamandan beri ABD tarafından aranıyordu. Başkan Bush, dün yaptığı konuşmada, Ahmed Ömer Şeyh’in Amerika’ya getirilip cinayet ve adam kaçırma suçlarından yargılanmasını istediğini söyledi.

Ahmed Ömer Şeyh tutuklandığında, Daniel Pearl’ün kaçırılmasını kendisinin planladığını ileri sürmüş ve mahkemeye gazetecinin sağ olduğunu sanmadığını bildirmişti. Geçen hafta Karaçi’deki Amerikan konsolosluğuna gönderilen video kasette, sözlerinin doğru olduğu; gazeteci Pealr'ün boğazı kesilerek öldürüldüğü görülüyordu. Ahmed Ömer Şeyh ve Pearl’ün kaçırılması olayına karıştığı şüphesiyle gözaltında tutulan iki militan dün Karaçi’de tekrar mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, zanlıların 14 gün daha polis gözetiminde tutulmalarına karar verdi. Zanlılar mahkemede, polisin kendilerine zorla boş kağıtlar imzalattığını öne sürdüler.

Pakistan polisi, Amerikalı gazetecinin kaçırılması ve öldürülmesinden 11 kişinin sorumlu olduğuna inanıyor. Bu kişilerden 4'ü tutuklu, diğerlerinin ise yakalanmasına çalışılıyor. Yetkililer, aranan kişilerden üçünün El Kaide örgütüyle bağlantılı olduğundan şüpheleniyor. Üst düzey bir polis yetkilisine göre, arama operasyonlarının ana hedefi Emcad Faruki adlı bir militan.

XS
SM
MD
LG