Erişilebilirlik

Şahdeniz Projesi'nde Kilit Anlaşmalar İmzalandı - 2002-02-23


Şahdeniz Yatağı’ndan Türkiye’ye doğalgaz taşıyacak boru hattının yapımıyla ilgili ana anlaşmalar dün Bakü’de imzalandı. Azerbaycan hükümeti ile projeye katılan şirketler arasında imzalanan dört anlaşma, karşılıklı yatırım ve devlet güvencesi, gazın uluslararsı pazarlara nakli ve bir boru hattı yapımı projesinden oluşuyor. Anlaşmalara Azerbaycan petrol şirketi SOCAR, Türk TPAO, BP, Total-FINA-ELF, Rus petrol şirketi STATOIL ve İran devlet petrol şirketi OIEC imza attı.

Şahdeniz yatağından Türkiye’ye en geç 2005 yılının Ekim ayına kadar gaz gönderilmesi öngörülüyor. Azerbaycan’dan Türkiye’ye gaz nakli konusundaki anlaşma, 12 Mart 2001 tarihinde Ankara’da imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, 2004-2018 yılları arasında, Türkiye’ye 89.2 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilecek.

2.6 milyar Dolar'a mal olacak ilk aşama üretimde Şah Denizi’nden yılda sekiz milyar metreküp gaz elde edilmesi planlanıyor. Doğalgazı Türkiye’ye taşıyacak 1050 kilometre uzunluğundaki boru hattı da yıllık 22 milyar metrüküp’lük kapasiteye sahip olacak. Boru hattı projesinin ilk aşaması bu yılın ortalarında başlatılacak. Projenin ilk bölümü, Şahdeniz Yatağı’ndaki üretim tesislerinin ve Azerbaycan’dan başlayıp Gürcistan üzerinden Türkiye’ye uzayacak boru hattının inşa aşamasını kapsıyor. Anlaşmanın Bakü’de imzalanmasından sonra Amerika’nın Sesi Radyosu’na bir demeç veren Bakü Büyükelçisi Ünal Çeviköz, enerji projelerinin hayata dönüştürülmesiyle birlikte Kafkas ülkelerinin nüfuzunun artacağını söyledi. Anlaşmaların imzalanmasıyla ilgili olarak BP-Azerbaycan Direktörü David Woodward da bir açıklama yaptı ve boru hattının, Azeri doğalgazınının Türkiye’ye, buradan da diğer ülkelere dağıtımını sağlayacağını söyledi. BP ve Azerbaycan petrol şirketi STATOIL, Şah Deniz Projesi’nde yüzde 25.5’erlik hisseye sahip. Türk TPAO’nun hissesi ise yüzde 10 oranında.

XS
SM
MD
LG