Erişilebilirlik

'İkili İlişkiler Ekonomik Ortaklıklığa Dönüştürülmeli' - 2002-02-18


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin daveti üzerine Türkiye'ye giden Amerikan Temsilciler Meclisi heyeti Ankara'da çeşitli temaslar yapıyor. Heyet, Pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Uğur Ziyal’le görüştü. Görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen heyet başkanı Robert Wexler, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkileri, askeri ve stratejik ilişkilerin düzeyine çıkarmak için Türkiye’yi ziyaret ettiklerini söyledi. Kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Demokrat partili milletvekili Wexler, Irak konusunda Türkiye'ye özel bir mesaj getirmediklerini belirtti. Florida'lı milletvekili Wexler, “Türkiye’nin Irak konusundaki gelişmelerle ilgili risk tespitlerini ve kaygılarını anlıyoruz. Irak konusunda Türkiye’yle her zaman danışma içinde olacağız” diye konuştu. Amerikalı milletvekili, Türkiye’nin Körfez Savaşı’ndan dolayı ödediği faturanın farkında olduklarını da kaydetti.

Uluslararası terörizmle mücadelede Türkiye'nin verdiği desteği takdirle karşıladıklarını da söyleyen Wexler, “Müttefiklerimizin kimler olduğunu çok iyi biliyoruz. 11 Eylül’den sonra, uluslararası terörizmle mücadelemize Türkiye kadar destek veren ikinci bir ülke olmadı” dedi.

Wexler, Türkiye’nin askeri borçlarının silinmesi konusunda ise ellerinden geleni yapmaya çalışacakları mesajını verdi. 22 Şubat tarihine kadar temaslarına devam edecek olan Amerikan heyetinin görüşme programında Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Meclis Başkanı Ömer İzgi yer alıyor. Kongre heyetinde Türk-Amerikan Dostluk Konseyi’nin üyeleri olan Milletvekilleri Kay Granger, Jim Moran, Cliff Stearns ve Tom Tancredo bulunuyor.

Görüşmelerde teröre karşı ortak mücadele, savunma ve enerji konularında Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirme konuları ağırlıklı olarak yer alıyor. Ayrıca Afganistan, Türk-İsrail işbirliği, Irak, Ortadoğu, Balkanlar, Orta Asya ve Kafkasya’ya kadar uzanan geniş bölgede günün önemli dış politika sorunları da gündem maddeleri arasında.

İncirlik Üssü’nü de ziyaret edecek olan Kongre heyeti burada Amerikalı askeri yetkililerle görüşecek. Amerika İncirlik Hava Üssü’nü 1991’den itibaren devam eden kuzey Irak’taki uçuş yasağı uygulamasını denetlemek amacıyla kullanıyor. Amerikan Kongre heyeti İncirlik’teki görüşmelerden sonra Amerika’nın Türkiye Büyükelçisi Robert Pearson’la biraraya gelecek. Kongre üyelerinin Türkiye ziyareti 22 Şubat’ta sona erecek.

XS
SM
MD
LG