Erişilebilirlik

Bush'tan Japon Reformlarına Övgü - 2002-02-18


Başkan Bush altı günlük Asya gezisinin ilk durağı olan Japonya’daki temaslarına devam ediyor. Bush, Pazartesi günü Başbakan Junichiro Koizumi ile Japon ekonomisini durgunluktan çıkarmak üzere yapılan reformları görüştü. Bush, görüşmeden sonra, Koizumi hükümetinin başlattığı reformları övdü; Japon liderlerin piyasaları hareketlendirmek için ciddi ve önemli adımlar attıklarını söyledi. Bununla birlikte Financial Times gazetesinin haberine göre, Bush, Japon hükümetinden bankacılık sektörüne istikrar getirecek reformları hızlandırmalarını da istedi.

Başkan Bush’un, Japonya ziyareti sırasında iki ülke arasındaki işbirliğinin önemini özellikle vurguladığı görüldü. Başbakan Koizumi ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında, Bush, iki ülke arasındaki ittifakın uzun bir geçmişe dayandığını belirtti, ve bu işbirliğinin terörle mücadelede de devam ettiğini vurguladı. "Amerika ile Japonya arasındaki ittifakın Pasifik’teki barış ve istikrarın temel taşı olduğuna inanıyorum," diyen Bush, Japonya ile Amerika arasındaki uzun süreli işbirliğinin hem iki ülkeye hem de tüm dünyaya katkı sağladığını dile getirdi.

Başkan Bush, Japonya ziyareti sırasında, Kuzey Kore konusundaki çizgisini de savunmaya devam etti. Kuzey Kore’ye yönelik olası bir askeri harekatın ihtimal dışı olmadığını ima eden Bush, bununla birlikte, Kuzey Kore konusunda uluslararası kamuoyunun baskısına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bush, Kuzey Koreli liderlerin uluslararası baskılar sonucu terörü reddetip, Güney Kore’de varolan özgürlükleri benimsemelerini umduğunu söyledi.

Koizumi'den Bush'a destek

Başbakan Koizumi de Bush’un Kuzey Kore’ye ilişkin görüşlerinin Amerika’nın terörle mücadeledeki kararlılığını gösterdiğini söyledi. Japon lider, Bush’un İran, Irak ve Kuzey Kore konusundaki yaklaşımının serinkanlı ve dikkatli olduğunu da belirtti.

Koizumi, Bush’un, sera etkisi yaratan gaz emisyonlarının azaltılması için açıkladığı plana da destek verdi. Bush, Japonya’da imzalanan uluslararası Kyoto Protokolü’nü, Amerikan şirketlerine büyük mali külfet getirdiği gerekçesiyle reddediyor. Başkan Bush, bu protokülün yerine, vergi indirimi ve ekonomik teşviklerle gaz emisyonlarını azaltmayı öngörüyor.

Başkan Bush, Japon Kral ve Kraliçesi’ni Tokyo Sarayı’nda ziyaret ettikten sonra Asya gezisinin ikinci durağı olan Güney Kore’ye geçiyor.

XS
SM
MD
LG