Erişilebilirlik

Madalya Sayıları ve Tarihçe... - 2002-02-16


Salt Lake City Kış Olimpiyatları ikinci haftasına girerken madalya dağıtımı devam ediyor. Almanya toplam 16 madalyayla birinci sırada. Amerika’ysa 14 madalyayla ikinci durumda. Bu arada çiftler artistik buz pateni yarışmasında birinciliği alan Ruslardan sonra ikinci gelen Kanadalı çifte de altın madalya verilmesi kararı, Kanada tarafından memnunlukla karşılanırken, Rusya’dan tepki gördü.

Finalde, Rus çift, jüri tarafından altın madalyaya layık görülmüş, ikinci gelen Kanadalı Jamie Sale ve David Pelletier çifti, karara itiraz etmişti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Dünya Buz Pateni Federasyonu Başkanları dün Salt Lake City’de düzenledikleri ortak basın toplantısında yarışma jürisinin Fransız üyesinin görevine, görevini kötüye kullanmaktan son verildiğini söylediler. Fransız üyenin, başka bir yarışta Fransız buz patencisinin kayırılmasına karşılık, Rus patencilere altın madalya verilmesini sağladığı bildirilmişti.

Olimpiyatlarda madalyayla ilgili kararların değişmesi çok sık rastlanan bir olay değil ama daha önce de birkaç kez uygulandı. Bu kez farklı olan, kararın aylar süren incelemelerden sonra değil de itirazdan dört gün sonra alınabilmiş olması.

1992’de İspanya’nın Barselona kentinde yapılan Yaz Olimpiyatlarında Kanadalı Siylvie Frechette, senkronize yüzmede gümüş madalyaya itiraz etmişti. İtiraz, Brezilyalı hakemin yanlışlıkla başka bir değerlendirme düğmesine basması üzerine yapılmıştı. İtirazın incelenmesi ve sonuçlanması bir yıldan fazla sürdü, sonunda Kanadalı yüzücü altın madalyasını almayı başardı.

1952 yılında Finlandiya’da yapılan Helsinki olimipiyatlarında ise İsveçli boksör İngemar Johansson bronz madalyaya itiraz etti ve tam 30 yıl sonra 1981 yılında kararın değişmesiyle madalyasına kavuşabildi.

Olimpiyat kararının değişmesinin en uzun sürdüğü olay, Amerikalı pentatlon ve dekatloncu Jim Thorpe’un başından geçti. 1912’deki Stockholm Olimpiyatlarında altın madalya alan Thorpe, bir yıl sonra amatör statüsünü ihlal ettiği gerekçesiyle madalyalarını kaybetti. 1982 yılında Thorpe’a madalyalarının geri verilmesi kararlaştırıldı ancak zamanının en ünlü atletlerinden biri olan Jim Thorpe, 1953’de ölmüştü, bu yüzden iki altın madalyasını torunları aldı.

XS
SM
MD
LG