Erişilebilirlik

İran, Geçici Afgan Hükümetine Desteğini Kanıtlıyor - 2002-02-10


İran, Kabil’deki geçici hükümete karşı çıkan eski Afganistan Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar’ın bürosunu kapattı. İran gazetelerine göre, Tahran hükümeti, 1996 yılından beri İran’da yaşayan Hikmetyar’ın faaliyetinin İran'ın çıkarlarına ters düştüğüne karar verdi.

Hikmetyar, geçen Aralık ayında Bonn’da varılan, Afganistan'da altı ay için bir geçici hükümet kurulması yolundaki anlaşmayı, Amerika güdümünde olduğu gerekçesiyle reddetmiş ve Afganistan içindeki kuvvetlerinin geçici hükümete karşı direnmeye hazır olduğunu söylemişti.

Geçen hafta, İran’ın, Kabil hükümetini eleştirmeye başlayan Hikmetyar’ı sınırdışı etmeye hazırlandığı yolunda haberler alınmıştı. İran İçişleri Bakanı Abdülvahid Musevi Lari, İran’ın, Afganistan’la ilişkilerini Başbakan Hamid Karzai hükümetiyle yürüttüğünü belirtti ve "aptalca şeyler yapmak isteyen kişi ve gruplara İran’da yer yok" dedi. Hikmetyar, Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani döneminde başbakanlık yapmıştı.

Amerika, son haftalarda, İran’ı, birçok kez, eski Taleban ve el Kaide liderlerini koruyarak ve ülke içindeki muhalet kuvvetlerini destekleyerek Afganistan’da istikrarsızlık yaratmaya çalışmakla suçladı. İran iddiaları reddediyor.

XS
SM
MD
LG