Erişilebilirlik

19. Kış Olimpiyatları Başladı - 2002-02-09


Dondurucu soğuğa rağmen, Utah Üniversitesi'nin Rice-Eccles Stadyumundaki açılış törenine 52,000 kişi katıldı. Başkan Bush, stadyumu dolduranlara, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin yeni başkanı Jacques Rogge tarafından sunuldu. Açılış şenlikleri sırasında 800 kadar buz patencisi dans gösterileri yaptı, kızıderili grupları geleneksel ayinlerinden örnekler sundu, dev hayvan giysileri içinde kukla gösterileri yapıldı ve 19'uncu yüzyılda Amerika'nın doğu ve batısının ilk kez demiryoluyla bağlanması Amerikan halk müziği eşliğinde canlandırıldı.

İki buçuk saat süren açılış töreni, 11 Eylül terörist saldırısında New York'taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerinin enkazı altında kalan Amerikan bayrağının olimpiyat stadyumuna getirilmesiyle başladı. Bunu, olimpiyatlara katılan ülkelerin atletlerinin geleneksel geçişi izledi. Her olimpiyatta olduğu gibi, olimpiyat geleneğinin Antik Yunan döneminde başlamış olması nedeniyle Yunanlı atletler ilk geçişi yaptılar. Daha sonra Türkiye'nin de dahil olduğu 80 kadar ülkenin atletleri alfabetik sırayla stadyuma girdi. Ev sahibi Amerika'nın olimpiyat oyuncuları da son olarak yürüdü.

Olimpiyat bayrağı ise beş kıtaya ek olarak sanatı ve çevre sorunlarıyla ilgili kaygıları temsil eden bireyler tarafından stadyuma taşındı. Bu kişiler, Güney Afrikalı piskopos Desmond Tutu, Polonya'nın eski cumhurbaşkanı Lech Walesa, altın madalyalı Fransız kayakçı Jean-Claude Killy, Avusturalyalı atlet Cathy Freeman, Amerikalı eski Senatör ve uzay adamı John Glenn, Hollywood film yönetmeni Steven Spielberg ve ünlü Fransız okyanus araştırmacısı Jacques Cousteau'nun oğlu, çevreci Jean-Michel Cousteau idi. Oyunlar boyunca yanacak olan olimpiyat ateşi ise 1980 kış olimpiyatlarında altın madalyayı kazanan Amerikan buz hokeyi takımı oyuncuları tarafından tutuşturuldu.

Amerika bundan önce Kış Olimpiyatlarına 1980'de New York'taki Lake Placid'de ev sahipliği yapmıştı. Salt Lake City oyunları, geçen yılki terörist saldırıların gölgesinde, olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapılıyor. 2,500 atletin katıldığı oyunlar sırasında 16,000 kişi güvenliği sağlamakla görevli. Oyunlar 24 Şubat'ta sona erecek.

XS
SM
MD
LG